nazaj na vse zgodbe

SPIRIT Slovenija: Zgodbe slovenskega gospodarstva skozi 52 promocijskih videev

Kako svetu sporočimo, da je Slovenija zelena, kreativna in pametna, njeno gospodarstvo pa polno priložnosti?

S promocijskimi videi o najuspešnejših slovenskih podjetjih, kot so Pipistrel, Akrapovič, Elan, Hooray Studios, Nordijski center Planica, Marles. O podjetjih, ki s svojimi edinstvenimi rešitvami dokazujejo prednosti Slovenije na nišnih področjih zelene ekonomije, okoljskih tehnologij, robotizacije, mobilnosti, digitalizacije, razvoja in raziskav ter kreativne industrije.

Izziv

SPIRIT Slovenija je želel povečati prepoznavnost Slovenije kot privlačne destinacije za poslovanje, pritegniti pozornost tujih kupcev in investitorjev ter jih prepričati o kakovosti in prednostih slovenskega gospodarstva.

Za namen kampanje smo morali ustvariti skupno 52, od tega 40 promocijskih videev o ambasadorjih slovenskega gospodarstva, ki predstavljajo Slovenijo kot tehnološko razvito, kreativno naravnano in zeleno državo.

Potek projekta

1

Strategija

SPIRIT Slovenija kot javna agencija Republike Slovenije skrbi za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije. V okviru kampanje “I feel Slovenia. Green. Creative. Smart.” je sprva nastal krovni video, katerega so v letu 2021/2022 želeli nadgraditi z zgodbami podjetij, ki so doma v Sloveniji, a uspevajo v svetu.

V sodelovanju s produkcijsko agencijo PRIMATE smo bili postavljeni pred izziv: v manj kot 9 mesecih zasnovati in producirati 52 promocijskih videev. Poleg časovnih in stroškovnih omejitev sta bila med največjimi izzivi spretno vodenje projekta, ki je vključevalo usklajevanje s kar 40 slovenskimi podjetniki.

2

Vsebina

Glede na omejen čas smo morali ubrati pameten pristop tudi pri oblikovanju scenarijev.

Pri pisanju le-teh smo zasledovali enotno strukturo, ki nam je nato omogočala modularno vsebinsko prilagoditev glede na podjetje ali sklop. Ta metoda nam je olajšala proces dela in botrovala k temu, da gledalci v vsaki izmed 40 različnih podjetniških zgodb prepoznajo, da so vsi videi del iste kampanje.

Za namen komunikacijske kampanje smo ambasadorje razdelili v tri sklope — green, creative in smart. Za vsakega od sklopov pa nato izdelali krovni video in krajši teaser video, ki predstavlja pametno, trajnostno naravnano in ustvarjalno naravo slovenskega gospodarstva. V prvem delu vsakega krovnega videa smo najprej izpostavili ključne karakteristike in dosežke Slovenije, vezane na sklop, v drugem delu pa na kratko povzeli zgodbe pripadajočih ambasadorjev.

Za vsakega izmed ambasadorjev smo izdelali posamičen 2-minutni predstavitveni video, pri katerem se uvodni in zaključni del navezujeta na rdečo nit kampanje, vmesni del pa predstavlja zgodbo ambasadorja oz. dosežke in rešitve skozi green, creative ali smart vidik.

Pri snovanju smo bili pozorni na uporabo prepoznavnih izrazov, ki so že bili del lanskoletne kampanje, s čimer smo gradili na priklicu in utrjevali jezik investicijske znamke države, ki je krovna znamka v okviru nacionalne blagovne znamke Slovenije.

3

Rast

Videi so objavljeni na YouTube profilu in spletni podstrani SPIRIT Slovenija, prav tako pa so del mednarodnih sejmov. V letu 2021 so bili premierno predstavljeni na množično obiskanem EXPO sejmu v Dubaju.

Potencial Slovenije pa je prepoznala tudi multinacionalna televizijska mreža CNN, kjer se nastale vsebine danes tudi promovirajo. Promocijski videi so bili tako plasirani na pristajalni spletni podstrani na cnn.com ter uporabljeni kot digitalni oglasi na cnn.com in televizijski oglasi na CNN International v regijah EMEA, Severne Amerike in Azije.

Zaradi prikazovanja na televizijskih in digitalnih platformah v okviru mednarodne mreže  CNN International je imela nacionalna kampanja za promocijo slovenskega gospodarstva potencialni doseg občinstva več sto milijonov.

Večkanalni pristop in prisotnost na ključnih poslovnih stičnih točkah sta prispevala k širjenju zavedanja o poslovnem potencialu Slovenije. Ciljno občinstvo v Ameriki, Japonski in v Zahodnih Arabskih Emiratih pa je izkazalo interes za poslovne priložnosti, ki jih ponuja Slovenija.

Nagrada WEBSI

Odličnost projekta je prepoznala tudi slovenska digitalna marketinška stroka, saj smo na festivalu slovenskega digitalnega komuniciranja WEBSI 2022 osvojili 3. nagrado WEBSI v kategoriji “Javne in nevladne organizacije”.
websi ekipa in plaketa

Hvala poslovnim partnerjem SPIRIT Slovenija za zaupanje pri izvedbi kampanje, strateškim partnerjem Primate za soustvarjanje izjemnih zgodb, ki pustijo pečat v digitalnem vesolju, ter naši celotni POINT OUT ekipi, ki letos znova dokazuje, da z dobrim delom in pravo ekipo noben cilj ni nedosegljiv.

Čas je, da stopite korak višje in se pridružite peščici v digitalnem vrhu. Izkoristite priložnost za brezplačni posvet o vaših digitalno marketinških aktivnostih.