nazaj na vse zgodbe

Kako izstopati v panogi mehatronike: marketinška strategija

Kranjsko podjetje z dolgoletnimi izkušnjami v proizvodnji mehatronskih komponent, Rodex Mechatronics se je znašlo na točki precepa. Njihova marketinška komunikacija ni podpirala velikopoteznih poslovnih ciljev, niti odražala želene pozicije podjetja. Pri tem smo jim pomagali mi in na novo definirali pozicijo znamke, njihovo komunikacijo in marketinške aktivnosti.

Strategija

Tekom strateške delavnice smo s pomočjo zaposlenih spoznali delovanje podjetja in njihove stranke, analizirali obstoječe pozicioniranje in komunikacijo ter definirali njihove prednosti in pomanjkljivosti.

Zaznali smo, da je bil Rodex Mechatronics dojet zgolj in samo kot sistemski dobavitelj, saj so bili osredotočeni na komunikacijo tega, kaj so njihove storitve, ne pa, kakšen je njihov pristop k projektom in zakaj so prava izbira za stranke. Dotedanja komunikacija s strankami v B2B segmentu ni bila dovolj telirana, zato smo v okviru strategije profilirali ključne ciljne skupine in opredelili njihove trenutne izzive ter odločevalsko pot pri izbiri proizvodnega partnerja.
Ugotovili smo tudi, da je podjetje dejavno predvsem v panogah, ki so dolgoročno v stagnaciji ali v padcu. Zato smo v pogovoru s ključnimi zaposlenimi določili perspektivne panoge prihodnosti, v katerih se lahko Rodex Mechatronics pozicionira glede na trenutne oz. bodoče vire.

Naročnik o projektu

Miloš Petkovič

Rodex Mechatronics

S POINT OUT smo začeli sodelovati, ker smo potrebovali strateško pomoč pri našem marketingu in pri iskanju panog, kamor bi se lahko še usmerili. Navdušeni smo bili nad njihovim razumevanjem sicer izredno strokovne panoge mehatronike, ki se je izrazilo tako v dobro izdelani marketinški strategiji kot tudi v marketinških taktikah. Z njihovo pomočjo smo na novo pozicionirali Rodex Mechatronics na mednarodnem trgu ter oblikovali komunikacijo, ki nagovarja bolečine naših strank v B2B segmentu.

Vsebina

Rodex Mechatronics smo pozicionirali kot enega izmed vodilnih evropskih proizvajalcev integralnih mehatronskih komponent, ki svojim partnerjem nudi celostno podporo, ki jo zagotavljajo trije ključni oddelki, široka ekspertiza in več kot 40 let izkušenj.

Razvili smo model delovanja, ki povzema njihov pristop k reševanju izzivov strank. Z njim bo Rodex Mechatronics gradil na razumevanju strank in izpostavljal celostno podporo kot ključno razlikovalno prednost, ki odmika podjetje od zgolj sistemskega dobavitelja.

Glede na potrebe in izzive ciljnih skupine smo oblikovali prilagojena komunikacijska sporočila, ki so izpostavljala oprijemljive koristi sodelovanja z Rodex Mechatronics, od prihranka časa in stroškov do olajšanega procesa proizvodnje. Le-ta bo podjetje lahko dolgoročno uporabljalo v marketinških materialih, predvsem pa bodo ključna v prodaji.

Lokacija podjetja in vzpostavljena mreža dobaviteljev sta postali ključni strateški sporočili, saj odgovarjata na aktualne trende trga, ki se sooča s selitvijo proizvodnje nazaj v Evropo in pomanjkanjem surovin.

Rast

V strategiji smo zastavili tudi kratkoročne in dolgoročne marketinške taktike in materiale, s katerimi bi Rodex Mechatronics uspešno prenesel komunikacijske usmeritve v svet ter izboljšal svoj prodajni proces.

Te so obsegale vse od komunikacijske prenove spletne strani in prodajnega lijaka do izdelave prodajnih brošur, SEO optimizacije, Google Search oglaševanja ter načrta e-mailing segmentacije po ciljnih skupinah in fazah.

V okviru rednega mesečnega sodelovanja smo nato za Rodex Mechatronics najprej vsebinsko zasnovali in oblikovali prodajno brošuro v več jezikih, s pomočjo katere je lahko prodajna ekipa takoj pričela nagovarjati nove stranke.

V skladu s komunikacijsko prenovo spletne strani smo storili še korak dlje in oblikovali popolnoma novo spletno stran, ki s svojo sodobno podobo in prilagojeno komunikacijo prednjači v primerjavi z ostali slovenskimi in tujimi ponudniki na trgu.

S poglobljenim razumevanjem podjetja in trga, na katerem deluje, smo Rodex Mechatronicsu pomagali prepoznati unikatne prednosti in kako jih marketinško komunicirati na jasen, učinkovit način, ki resonira v ušesih potencialnih strank.

Čas je, da stopite korak višje in se pridružite peščici v digitalnem vrhu. Izkoristite priložnost za brezplačni posvet o vaših digitalno marketinških aktivnostih.