nazaj na vse zgodbe

E 3 — kampanja #brezelektrike

Naročnik je ljudem želel pokazati, kakšen bi bil svet brez produkta, ki ga prodajajo — električne energije. Pripravili smo izvedbo in zasnovo za tretjo sezono projekta v letu 2019.


Naročnik o projektu

Tjaša Nemec

E3

Kampanjo #brezelektrike2019 smo zaključili z odličnimi rezultati. V 2020 pa smo vstopili z novimi izzivi in želimo uresničiti zadane načrte. Zato smo nadaljevanje projekta #brezelektrike zopet zaupali podjetju POINT OUT. Kmalu boste videli, kaj smo »zakuhali« skupaj z njihovo odlično ekipo. Verjamemo, da vam bo všeč.

Izziv naročnika

 

Čeprav je električna energija ključen del našega življenja, imamo ljudje še vedno nizek tolerančni prag do zneska na računu za energijo in obenem električno energijo dojemamo kot samoumevno, a nujno zlo. Poleg tega konstantno iščemo nove poti do informacij, kako privarčevati. Prav zato so se v začetku leta 2019 v podjetju E 3 na agencije znova obrnili z željo, da Sloveniji skozi pripovedovanje zgodb, vključevanje in zabavo pokažemo, kakšen bi bil svet brez elektrike. V naši agenciji POINT OUT smo pripravili predlog, ki jih je najbolj prepričal in smo ga nato tudi realizirali.

Potek projekta

1

Strategija

V sklopu kampanje, ki je potekala od sredine marca do konca novembra 2019, smo želeli električni energiji dvigniti vrednost in doseči, da bi jo porabniki prenehali jemati kot samoumevno.

Za vzbuditev zanimanja smo v središče kampanje postavili videe, v katerih smo na humoren in pogovoren način prikazali kratke in sladke odgovore Slovencev na vprašanja o življenju brez elektrike. Kampanjo smo razdelili na tri izvedbene faze, s poudarkom na nastopu na družbenih omrežjih, vsebinskem marketingu in oglaševanju.

 

2

Vsebina

Na različne teme #brezelektrike smo pripravili 9 video vsebin, ki smo jih objavili na Facebooku, YouTubu in spletni strani. Videe smo nadgradili s 24 vsebinskimi prispevki, preko katerih smo uporabnike osveščali z nasveti za bolj varčno rabo elektrike.

Dodatno smo kampanjo nadgradili z vključitvijo uporabnikov na družbenih omrežjih, glasovanjem in sodelovanjem v nagradni igri, ki je potekala v prvi fazi kampanje.

#izpostavljamo

600 %

POVEČANO ŠTEVILO OBISKOVALCEV

#izpostavljamo

Med kampanjo se je na spletni strani projekta #brezelektrike število obiskovalcev povečalo za več kot 600 odstotkov.

3

 Rast

Za čim večji doseg kampanje smo vse vsebine (videe in vsebinske članke) oglaševali na družbenih omrežjih – Facebooku, Instagramu in YouTubu. Z oglasi smo usmerjeno targetirali in dosegli ciljno skupino.

Hkrati smo poskrbeli za SEO optimizacijo vsebinskih prispevkov na podlagi ključnih besed o rabi električne energije. Optimizirali smo tudi videe, objavljene na Youtube kanalu, da bi se ti ob iskanju s ključnimi besedami na iskalniku pojavili čim višje.

 

Rezultati #brezelektrike2019

V obdobju 8 mesecev in pol smo želeli število uporabnikov na straneh kampanje v primerjavi z letom 2018 povečati za polovico ali več. Prav tako je bil cilj v istem obdobju s kampanjo #brezelektrike bistveno povečati doseg uporabnikov na družbenih omrežjih. Želeli smo, da bi v glasovanju v sklopu prvega vala sodelovalo vsaj 1000 ljudi, v drugem in tretjem pa vsaj 400, prav tako pa je bil cilj v vsakem valu doseči precejšnje število reakcij in komentarjev na vsako FB video objavo #brezelektrike. Želeli smo, da si vsak video na Youtube in Facebooku skupaj prisluži vsaj 5.000 ogledov.

Čeprav smo si cilje zastavili realno in na podlagi podatkov iz preteklih let, so doseženi rezultati presegli naša pričakovanja. Rezultati so bili, razen na eni postavki, povsod boljši od začrtanih. Med kampanjo se je samo na spletni strani projekta #brezelektrike število obiskovalcev povečalo za več kot 600 odstotkov. Število uporabnikov, ki so zaradi kampanje #brezelektrike na spletni strani E 3 izkazali zanimanje tudi za druge stvari, pa se je povečalo za več kot 100 odstotkov. V tretjem valu glasovanja je število dejanskih glasovalcev za skoraj 150 odstotkov preseglo zastavljen cilj. Na komentarjih pod Facebook objavami smo cilje dosegli, žal pa nam to ni uspelo pri številu reakcij. Smo pa za več kot trikrat presegli zastavljeno število ogledov na posamezni video — v povprečju je imel posamezen video 21.589 ogledov.

 

Rezultati oglaševanja #brezelektrike2019

Kampanja #brezelektrike je s Facebook oglaševanjem dosegla skoraj 287.000 oseb. Na objavljene članke so ljudje s pomočjo oglaševanja kliknili skoraj 22.300-krat, povprečna cena na klik pa je bila zgolj pet centov. Spletno stran #brezelektrike so si ljudje ogledali več kot 68.000-krat. Pohvalimo pa se lahko tudi z nadpovprečno nizkim deležem ljudi, ki so spletno stran projekta zapustili takoj po tem, ko so jo obiskali in niso nadaljevali interakcije: t. i. bounce rate je bil zgolj 50,17 %, kar je bistveno nižje od povprečja pri oglaševanih vsebinah.

Z gotovostjo lahko rečemo, da smo na uspešno izpeljani projekt več kot ponosni in se že veselimo izzivov, ki jih za nas v rokavu skriva leto 2020.

Čas je, da stopite korak višje in se pridružite peščici v digitalnem vrhu. Izkoristite priložnost za brezplačni posvet o vaših digitalno marketinških aktivnostih.