nazaj na vse zgodbe

BTC City: Uporabniku prijazna izkušnja s pomočjo poglobljene raziskave

Naročnik je svojo spletno stran želel prenoviti tako, da bi se uporabnik na njej dobro znašel in hitro prišel do informacij, ki jih želi poiskati.

btc spletna stran

Izziv naročnika

 

Naš naročnik, družba BTC, je bil pred izzivom prenove spletne strani BTC City, ki bo v središče dogajanja postavila uporabnika in mu ponudila najpogosteje iskane vsebine. Želeli so postaviti obiskovalcem prijazno stran, ki bo hkrati poskrbela za odlično uporabniško izkušnjo.

Naša naloga je bila, da s pomočjo obstoječih obiskovalcev spletne strani ugotovimo, na kakšen način jo uporabljajo, katere vsebine iščejo in kateri elementi spletnega mesta jim predstavljajo največjo uporabno vrednost.

Potek projekta

1

Izdelava vprašalnika

Najprej smo pripravili strukturiran vprašalnik za spletno stran za pridobivanje potencialnih kandidatov za raziskavo. Vprašalnik je vseboval več različnih vsebinskih sklopov, ki so nam omogočili identificiranje pravih kandidatov za sodelovanje v raziskavi. Med drugim smo izbrane kandidate želeli imeti v pravem razmerju glede na obiskovalce BTC City-ja oz. njihove ciljne skupine. Po izvedbi poglobljenih intervjujev in na podlagi zbranih podatkov je sledila analiza raziskave ter priprava projektne dokumentacije, ki jo je zunanja produkcijska ekipa kasneje uporabila pri prenovi spletnega mesta.

2

Ciljne skupine

Vse, ki so rešili vprašalnik za spletno stran za pridobivanje potencialnih kandidatov za raziskavo, smo strnili v 7 ciljnih skupin, pri čemer smo eno ciljno skupino naknadno izključili. Ciljna skupina “Aktivnih seniorjev” namreč ne predstavlja najbolj aktivnih obiskovalcev BTC City spletne strani. V raziskavo smo vključili tudi osebe s posebnimi potrebami.

Vprašalnik je izpolnilo 171 oseb. Na podlagi tega smo izbrali 16 kandidatov, ki so najbolj ustrezali vnaprej določenim parametrom, in jih nato poglobljeno intervjujuvali.

 

3

Raziskovalni vprašalnik/intervju

Sodelujoče v raziskavi smo sprva seznanili s pogoji sodelovanja, vse odgovore pa smo sproti beležili z namenom, da bi dobili zares celovito sliko. Vprašalnik smo razdelili na več sklopov. Poleg vprašanj, ki so se nanašala na nakupovalno izkušnjo v BTC City-ju in na uporabo njegove spletne strani, smo uporabnike spletnega mesta izzvali tudi z različnimi nalogami, ki so razkrile, kakšne izboljšave stran še potrebuje. Te so vključevale opravljanje nalog na desktop računalniku ali mobilnem telefonu — izbor je bil odvisen od tega, katero napravo uporabnik primarno uporablja ob obisku BTC City spletnega mesta.

btc spletna stran

4

Realizacija načrta

BTC City je v nadaljevanju s pomočjo nas in uporabnikov popolnoma prenovil svojo spletno stran. Med raziskavo smo ugotovili, da uporabniki na spletnem mestu najpogosteje iščejo informacije o lokaciji, popustih, ponudbi darilnih bonov, izdelkih, naboru in odpiralnem času trgovin, radi pa berejo pa tudi članke z uporabnimi vsebinami. Tako smo prišli do zaključkov, da je te potrebno narediti vidnejše in dostopnejše. Za zunanjo produkcijsko ekipo smo pripravili tudi opis funkcionalnosti spletne strani glede na potrebo vpeljave in prioritete.

Rezultat našega dela in opravljene raziskave je obiskovalcem prijazno spletno mesto z odlično uporabniško izkušnjo, kjer so v središče postavljene vsebine, po katerih uporabniki najpogosteje povprašujejo. Tako lahko vsak najde tisto, kar potrebuje — le s klikom ali dvema.

Oglejte si plod našega dela in skočite na uporabniku prijazno BTC City spletno stran — btc-city.com.

 

Čas je, da stopite korak višje in se pridružite peščici v digitalnem vrhu. Izkoristite priložnost za brezplačni posvet o vaših digitalno marketinških aktivnostih.