5 korakov do odličnega videa za splet [POINT OUT Weekly #51]

Video bo v naslednjih dveh letih postal večinsko primaren način konzumiranja vsebine na spletu.

Zato komunikacija vaše znamke/podjetja skozi video ni le odlična priložnost pač pa skorajda že nuja. Ampak! Vsak video še ni DOBER video. Poskrbeti moraš, da se prebiješ iz zasičenosti.

Sprehodimo se po korakih, ki te bodo pripeljali do odličnega videa za splet.

1. Brainstormaj ter prilagodi vsebino in stil ciljni skupini

Začetni del je res pomemben in to je brainstormanje, kjer iščeš vsebino in stil. Oboje nujno prilagodi ciljni skupini.

Vsaka ciljna skupina ima določene probleme, vprašanja, interese in lastnosti. Izhajaj iz tega in šel boš v pravo smer pri iskanju vsebine zanje.

Njim prilagodi tudi stil, torej ton komunikacije in format videa.  Vedno upoštevaj tudi svoj splošen cilj videev.

Včasih gre za zmes več formatov, včasih formata niti ne definiraš. Bistvo je, da najdeš ustrezen način komuniciranja, ki bo najbolje ustrezal tvojemu cilju in ciljni skupini.
Ne pozabi na moč storytellinga in dodane vrednosti za gledalca.

2. Določi cilj posameznega videa

Če hočeš, da želene informacije zares pridejo do ciljne publike, moraš imeti jasno zastavljen cilj vsakega videa posebej. S ciljem pravzaprav mislimo na temeljno sporočilo videa.

Vprašaj se: Kaj želim z videom primarno sporočiti gledalcem?

Več sporočil naenkrat namreč ne deluje dobro, ker video postane prekompleksen za digitalno okolje. Če je vsebina obsežna, video raje razdeli na krajše enote, ki jih bo uporabnik lažje konzumiral.

3. Ustvari začrtan, a fleksibilen scenarij

Zelo pomemben korak je kreiranje scenarija, kar lahko narediš besedilno ali pa v obliki storyboarda. Nujno je razmisliti o začetku, ki je sploh v digitalnem okolju najpomembnejši, da ujameš pozornost uporabnika. Ne pozabi tudi, da se na družbenih omrežjih veliko videev glede brez zvoka.

Nadalje razdelaj, kaj bo v jedru, kateri bodo poudarki in na kakšen način boš te pomembnosti izpostavil.

Vedno pa je vse odvisno od tipa videa, ki morda ne predvideva točno določenega scenarija, ampak fleksibilnost. Včasih si moraš pustiti odprte možnosti in imeti v mislih več planov, sploh ko gre za nepredviviljive videe, kot so predstavitve dogodkov. Takrat je nujno, da veš kakšen občutek in sporočilo želiš ustvariti, kakšne motive želiš ujeti, a na koncu se prilagajaš dogajanju, veliko je odvisno od snemalčeve kreativnosti na licu mesta.

4. Na setu naj ti nič ne uide

To, da točno veš, kaj snemaš, ti da vedeti, kaj potrebuješ na setu. Vedno pojdi na snemanje popolnoma pripravljen. Pomisli na vso opremo (luči, kamere, mikrofon, baterije, spominske oz. SD kartice, odbojniki …) in morebitne rekvizite.

Kar se tiče samega snemanja je nujno poznavanje specifik svetlobe in kadriranja (glavni posnetek, close-ups, statični in dinamični kadri, …).

Verjetno najnujneše pa je, da ustvariš pristno okolje. Če je v ospredju oseba, bodi pozoren, v kakšno okolje jo postaviš. V dogajanju išči zanimive podrobnosti, ki kažejo tisto, kar želiš sporočiti. Vsaka podrobnost naj bo premišljeno vključena in naj podpira tvoje glavno sporočilo.

5. Dodaj piko na i v postprodukciji

Postprodukcija vse poveže v celoto in zapakira sporočilo v dejanski video. S postprodukcijo lahko narediš video očarljiv vseskozi, ne moreš pa delati čudežev, če se na snemanju ne opravi dobro delo.

Po navadi velja: Bolje, kot je posneto, bolje bo tekla postprodukcija.

Če postprodukcijo dela oseba, ki sicer v prejšnje procese ni vključena, je dobro njen vidik upoštevati tudi pri brainstormingu ali kasneje pri pisanju scenarijev, saj tako lahko pridete do bolj kreativnega rezultata.

V enainpetdeseti oddaji POINT OUT Weekly se sprehodimo po korakih, ki te bodo vodili do odličnega videa za splet – tako za spletne strani kot družbena omrežja. Vse skupaj začinimo s primeri.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

 

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.