Tjaša Deu o YouTubu, video in influencer marketingu [POINT OUT Weekly #32]

Video marketing in marketing z vplivneži sta dve vroči temi v tem trenutku. A v prihodnje lahko pričakujemo še večjo vrednost enega in drugega za podjetje.

Ravno pravi čas, da se izobraziš in skočiš zraven.

Če te skrbi produkcija, naj te nekoliko pomirimo. Vsebina je večinoma pomembnejša in je tista, ki bo uporabnikom prinesla dodano vrednost. Ugotovi, kaj lahko ponudiš ti za razliko od ostalih. A nujno je, da poskrbiš, da je tudi produkcija na zadovoljivem nivoju in razvoj bo že prišel sam po sebi. V prvi vrsti poskrbi vsaj za kvaliteten in čist zvok, seznani se s pravili svetlobe ter osnovami kadriranja in postprodukcije. Začetek je pokrit.

No, skoraj.

Jasno ti mora biti, kdo je ciljna skupina oz. kdo so ciljne persone tebe ali tvojega podjetja/znamke. Temu namreč prilagajaš slog podajanja vsebine in pristop.

Sedaj pa lahko začneš. Če nimaš opreme, kot so dober fotoaparat, stativ, luči in mikrofon, ne skrbi. Dovolj bo mobilni telefon. Pravzaprav ti neodvisnost od opreme omogoča napredek, boljše pripovedovanje zgodb in večjo kreativnost ter spontanost. Bil boš mobilen in pripravljen na snemanje kjerkoli.

Še en manjši nasvet – najboljšo svetlobo dobiš ob oknu in za začetek ne potrebuješ luči. Najbolje takšno, ki gleda na zahod, piko na i doda rahlo oblačno vreme.

Potrebno pa je strogo ločiti med videom za Youtube in videom za Facebook, saj platformi predpostavljata različne pristope in strategije. 

Osnova je, da pri obeh razumeš algoritem. Če aktivnosti prilagajaš temu, kar platforma želi, imaš veliko prednost in platforma te bo podrprla.

Tu je pomembno, da v prvih nekaj sekundah pritegneš pozornost in nato dobiš čim večjo minutažo gledanja. Youtube namreč stremi k temu, da gledalce čimdlje obdrži na platformi, zato potrebuje ljudi, ki ustvarjajo kvalitetno in privlačno vsebino. Poleg tega pa je pomembna vključenost in sodelovanje uporabnikov. 

Facebook po drugi strani deluje bolj na osebnih povezavah. Do četrte osebe in rasti moraš priti preko prijateljev oziroma sledilcev. Osebni krog je tisti, ki ti ustvari prvi dvig pozornosti in jo lahko prenaša naprej. 

Facebook je namreč družbeno omrežje v pravem pomenu besede, medtem ko je Youtube v prvi vrsti pravzaprav iskalnik.

Ko upoštevaš vse specifike platforme, je možno hitro uspeti? Je, vendar je nujno, da si postaviš jasno strategijo, kjer se vprašaš:

Vse te nasvete lahko uporabiš v podjetju ali če si influencer sam.

Influencerje oziroma vplineže se čedalje več vključuje v marketinške strategije. Zakaj je ta poteza dobra?

Vplivneži so v osnovi zvezdniki digitalnega okolja. Velikokrat tam tudi ustvarjeni. Influencerje bi lahko morda še bolje označili za mnenjske voditelje, kar vam že samo ime veliko pove. Sledilci se s to osebo čutijo zelo blizu in verjamejo njenim priporočilom in razmišljanju.

Tako lahko podjetja na precej pristen način dostopajo do (potencialnih) uporabnikov.

Običajno se te osebe za sodelovanje s podjetjem odločijo, v kolikor se znamka oziroma produkt sklada z njegovim lastnim znamčenjem (angl. brandingom). V pripravo vsebine v sodelovanju s podjetjem vložijo veliko energije in truda, zato kot del podjetja ne pozabi na spoštljivo sodelovanje.

Lahko gre za enkratno plačilo, kompenzacijo ali dolgoročno partnerstvo.

V podjetju pa morate zelo dobro definirat, kaj želite od sodelovanja?

V dvaintrideseti oddaji POINT OUT Weekly gostimo kreativno Tjašo Deu, vlogerko in poslovno žensko s tremi uspešnimi Youtube kanali. Predstavljamo ti nasvete in trike za uspešen video in influencer marketing.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!