Veš, kaj tvoja znamka potrebuje? Predstavitveni video!

Kako na izredno učinkovit način predstaviti bistvo svoje znamke oz. podjetja? Odgovor: ustvari predstavitveni video, ki bo jasno pokazal, kdo in kaj ste, kakšna je vaša misija in zakaj bi potrošnik izbral ravno vas.

Predstavitveni video tvoje znamke

Predstavitveni video znamko naredi vredno. Produkte/storitve nujno potrebne. Znamko pa del uporabnikovega življenja.

45 % podjetij na svojo spletno stran vključi predstavitveni video, pravijo statistike iz leta 2016, današnji odstotek pa torej sega že krepko preko polovice. Poleg tega 83 % teh podjetij meni, da so predstavitveni videi učinkovit dodatek njihovemu marketinškemu komuniciranju.

O pomembnosti videa za splet in zgodb v digitalni dobi smo že govorili. Predlagam ti, da si prebereš omenjena članka, ki ti bosta prišla prav pri zasnovi in produkciji predstavitvenega videa.

Morda se sprašuješ: Zakaj je dobro imeti predstavitveni video? Kje vse ga lahko uporabim? Kakšen pomen ima zgodba? Na kaj vse moram biti pozoren, da sproduciram dober predstavitveni video?

Na vsa ta in še katera druga vprašanja ti bom odgovoril v nadaljevanju. Pogledala pa si bova tudi nekaj super koristnih primerov.

Dilema: “Ali res potrebujem predstavitveni video?”

Nič ni nujno. So pa stvari, ki so priporočljive, saj dokazano funkcionirajo. Odločitev, ali boš priložnosti izkoristil, pa je tvoja.

Vseeno pa naj ti orišem situacije, v katerih predstavitveni video lahko uporabiš.

Kako ga lahko uporabiš?

Predstavitveni video ni enako promocijskemu videu. V slednjem gre za kampanjsko priložnost. Primer si lahko ogledaš v zgodbi o uspehu za našega naročnika, ko smo navdušili s promocijskim videev za Subrina Professional.

Zakaj ga potrebuješ? Razlogi ZA.

Sedaj sva videla, na kakšne načine lahko predstavitveni video uporabiš. A naj ti povem še razloge, zakaj je ravno VIDEO format tisti pravi, skozi katerega bi lahko predstavil svojo zgodbo.

1. Beseda pove veliko. Slika pove več kot 1000 besed, potemtakem jih video … 😉

Ljudje si raje ogledajo razlagalni videoposnetek, namesto da bi prebirali gore besedil o blagovni znamki in izdelkih.

Pomembnost video vsebin

Če torej želiš, da tvoje sporočilo dejansko pride do misli in srca občinstva, potem je video več kot očitna izbira.

Po ogledu predstavitvenega oz. razlagalnega videa ljudje dobijo boljše razumevanje tvoje znamke, ki se jim kar naenkrat zdi veliko bolj oprijemljiva. Sama po sebi je znamka namreč izredno abstrakten pojem. Predstavitveni video ti pomaga, da se veliko bolj in bolj osebno povežeš s potencialnimi strankami.

2. Boljša uvrstitev spletne strani v Google iskalniku

Eden od dejavnikov, ki jih Google upošteva pri uvrstitvah (kakor tudi drugi iskalniki, kot sta Bing in Yahoo), je čas, ki ga obiskovalci preživijo na spletnem mestu.

Če tvoje občinstvo porabi več časa na tvoji spletni strani, bo to iskalnikom poslalo pozitivno sporočilo in bo prispevalo k temu, da se bo tvoja vsebina pojavljala višje v iskalnih zadetkih.

Kaj ima to opraviti z video vsebino? Veliko.

Če imaš videoposnetek vdelan (angl. embeded) v spletno mesto, je 53x večja verjetnost (glede na raziskavo podjetja Forrester), da se bo tvoja spletna stran v Googlovem iskalniku pojavljala med prvimi zadetki.  

To sploh ni presenetljivo glede na že prej omenjene podatke, da ljudje raje konzumirajo vsebino v obliki videoposnetkov, zato je zelo verjetno, da bodo predvajali videoposnetke, na katere naletijo. To bo podaljšalo njihov čas, ki ga bodo preživeli na tvoji spletni strani, kar sedaj že vemo – bo pripomoglo k višjim uvrstitvam na iskalnikih.

3. Ustvarjanje močnejše povezanosti z občinstvom

Video vsebine uporabljajo moč pripovedovanja zgodb (angl. storytelling), da vzpostavijo zaupanje in močno povezanost z občinstvom. Zgodbe so dovolj vplivne, da dajo tvojemu občinstvu vedeti, da tvoja znamka razume njihove probleme in da dejansko veš, kako jim lahko pomagaš.

To lahko zelo dobro deluje tudi, ko uporabljaš animirane razlagalne videoposnetke. Z animacijo ustvarjaš scene in like, ki so podobni tvojemu ciljnemu občinstvu (na podlagi tvojih ciljnih person) in ustvarjajo občutek domačnosti, poistovetenja in posledično razumevanja.

Slack // Work, Simplified (Director’s Cut) from Giant Ant on Vimeo.

Risane scene so zmožne ustvarjati tudi nostalgične navezanosti med gledalci in blagovno znamko – gledalci se spomnijo risank, ki so jih radi gledali kot otroci. Nostalgija povezuje tvojo blagovno znamko s pozitivnimi čustvi, kar je cilj vsakega tržnega videa.

4. Večja verjetnost, da ljudje opravijo nakup po ogledu videoposnetka

Spletna stran, ki nima video vsebin, ima povprečno stopnjo konverzije 2,9 %. S prisotnostjo videa se ta odstotek vsaj podvoji.

Še malce bolj splošen oris pomembnosti videa: Ko podjetja vlagajo v video vsebine, so tudi nakupi višji. 64 % strank se po ogledu videoposnetka bolj verjetno odloči za nakup produkta preko spleta, tudi 40 % uporabnikov mobilnih naprav kaže isto tendenco. To je velik odstotek!

5. Mobilni uporabniki preferirajo video vsebine

Mobilne naprave so zavzele svet. Ostani v koraku s časom in vse videe, med njimi morda tudi predstavitveni video, prilagodi mobilnim napravam.

Formati video posnetkov na digitalu
Popularnost vertikalnega video formata na mobilnem telefonu narašča.

Že izkušnja ob vožnji z mestnim avtobusom je zanimiva. Malce pokukaj v ekrane mobilcev, v katere ima večina uprte oči (mimogrede – 20 let nazaj je bilo to nekaj nepredstavljivega :D). Velik odstotek tudi na poti gleda videoposnetke.

Te svete majhne zaslone je treba upoštevati. Na mobilnih napravah je pravzaprav predvajana več kot polovica video vsebin, zato je video najprimernejši medij za mobilne uporabnike.

Za kreiranje pa to pomeni – razmisli, v kakšnem formatu bo video (je morda najboljše vertikalen položaj?), ali potrebuje podnapise (glede na to, da veliko ljudi videe gleda tudi na utišan način) in podobno.

Kaj naredi predstavitveni video dober?

Čeprav ne obstaja nobena skrivna formula za ustvarjanje TOP predstavitvenih videov, obstajajo določeni trendi, ki jih lahko izpostavim in so skupni najbolj uspešnim in priljubljenim predstavitvenim videom. Kaj torej upoštevaj:

In kako razlagalni video zapakirati?

Morda ti bom malce olajšal delo, če ti povem eno enostavno strukturo, ki jo lahko uporabiš. Struktura je podobna pri uspešnih predstavitvenih videih. Vse zajemajo oz. odgovarjajo na vprašanja: KAJ, KAKO in ZAKAJ.

Struktura predstavitvenega videa
3 ključna vprašanja za sestavo osnovne strukture predstavitvenega videa.

Če zajamemo vse troje smo na konju. Vse prevečkrat podjetja pozabijo na ZAKAJ in tega v predstavitveni video ne vključijo. Tukaj se ZAKAJ v bistvu nanaša na misijo in vrednote podjetja, kar pripomore k temu, da se lahko ciljno občinstvo nemudoma poistoveti.

Obvezno moraš biti iskren in avtentičen, saj se boš le tako lahko povezal z občinstvom, ki je primerno zate in z njimi zgradil zaupanje. Kaj to pomeni v praksi? To pomeni, da morata biti KAKO (dejanja) in KAJ (rezultati) skladna s tvojim ZAKAJ (prepričanji). Vsi morajo biti v harmoniji. Ljudje ne kupujejo to, kar delaš, ampak kupujejo, zakaj to delaš.

Kakšen naj torej bo predstavitveni video?

Vse je odvisno od tvoje znamke. Bistvo vsake je namreč popolnoma unikanto. Zato najbolje, da ti specifike dobrih predstavitvenih videov pokažem skozi primere.

Slack

Slack je aplikacija za poslovno komunikacijo in prepričan sem, da si zanjo vsaj slišal. Njihov video je navihan in zabaven, odraža njihovo splošno osebnost znamke. Predstavitveni video so stilsko ujeli v preplet serije Friends (prve dve sekundi) in serije Modern Family. Uporabili so učinkovit način, kako težje pojasnljiv koncept (še posebej to velja za tehnološka podjetja) vseeno dobro razložiti. In sicer, z zabavnimi scenami, ki se vežejo direktno na ciljno skupino ter z uporabo enostavnega jezik, ki ga bodo razumeli vsi.

Pod videom na YouTubu sem zasledil zanimiv komentar: “Slack makes me wish I actually had a team, so that I could use it.” Kar pove veliko o učinkovitosti Slackovega predstavitvenega videa. 11

Sprint Business – Workplace-as-a-Service

Sprint Business — Workplace-as-a-Service from Velocity on Vimeo.

Sprint Business poslovnim uporabnikom nudi storitev, ki vključuje klice, Wifi in WAN konfiguracije, video konference, upravljanje mobilnih naprav, nemoteno povezljivost naprav in komunikacijo v oblaku. Da so stvari razložili na kar se da zanimiv in razumljiv način, so preko zgodbe postavljanja pisarne predstavili, kaj nujno potrebujemo, ko se tega lotimo in kaj nam lahko ponudijo oni. Vsaka beseda je nadgrajena z vizualno metaforo, torej je učinek dvojni. Slišiš in vidiš hkrati. In to res nazorno.

Mint.com

Mint.com “Financial Life” from Nate Whitson on Vimeo.

Predstavitveni video za aplikacijo, ki je namenjena vodenju osebnih financ, nam v kratkem času poda veliko informacij. V tem lepo izdelanem animiranem videu nas popelje na popotovanje po ponudbi, ki jo Mint ponuja svojim strankam. CTA na koncu obvesti potencialne stranke, da se lahko prijavijo in začnejo z Mintom v manj kot petih minutah. Zaradi hitre in učinkovite narave tega razlagalnega videa gledalci dobijo občutek, da je aplikacija uporabniku prijazna in enostavna za upravljanje.

Panorama9

Nekateri najboljši razlagalni videi še tako dolgočasne teme predstavijo na zelo privlačen način. In bodimo iskreni – nič kaj vznemerljivega ni glede IT rešitev za spremljanje in upravljanje. Vendar pa IT človek to težavo reši tako, da s pomočjo edinstvenih animacij prenese sporočilo podjetja Panorama9.

Namesto da bi se odločili za gladke, profesionalne animacije, ki jih vidite v večini videov, se IT človek občinstva loti v polni 8-bitni grafiki, ki smo jo bili deležni v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Rezultat je zabaven video, ki te popelje nazaj v tiste brezskrbne dni, ko si se s prijatelji kratkočasili v dnevni sobi z igranjem Nintendo konzole. Ravno prav za ciljno skupino! 🙂

In kaj sedaj? 🙂

Če želiš svojemu podjetju dati priložnost, da se na učinkovit način predstavi ciljni skupini, potem ti lahko rečem samo … ČIMPREJ se loti predstavitvenega videa.

Z veseljem ti pri zasnovi in izvedbi tudi pomagamo.