7 temeljnih nasvetov za SEO optimizacijo tvojega bloga [POINT OUT Weekly #67]

Doseganje višje pozicije na Google iskalniku je včasih lahko precej neugodno in dolgotrajno delo. V pomoč pri tvoji naslednji objavi na blogu smo ti pripravili 7 temeljnih nasvetov za SEO optimizacijo tvojega bloga. Te zanima? Beri naprej.

1. Piši daljše vsebine fokusirane na eno tematiko

Dejanska vsebina prispevkov je eden najpomembnejših faktorjev pri SEO (Search Engine Optimization).  Velika večina vsebin in člankov na temo optimizacije temu sicer ne posveča toliko pozornosti, ampak se osredotoča bolj na tehnične vidike optimizacije. Kljub temu smo priča mnogim raziskavam, ki so pokazale, da daljše vsebine (npr. 1.500 – 2.000 besed) rangirajo veliko bolje na Googlu.

Vsebina je pomembna tako z vidika iskalnikov, kot tudi vidika uporabniške izkušnje. Bralci so dlje na strani, večkrat se vrnejo. Vse to nam opazno zvišuje pozicijo na Googlu.

2. Naredi prispevke vizualno bolj zanimive

Izredno pomembna je uporabniška izkušnja. Članke, ki so vizualno bolj zanimivi in bogati se berejo lažje kot tiste, ki so popolnoma brez slik. Raziskave kažejo, da se prispevki z najmanj eno sliko odrežejo veliko bolje kot prispevki povsem brez slik, ljudje pa so za vsebino veliko bolj dovzetni.

Tudi slike lahko optimiziramo za spletne iskalnike z taggi, naslovi, imenom datoteke, … kar pripomore k vidljivosti na Googlu. Količina slik in grafik sicer ne vpliva na rangiranje, je pa izredno pomembno, da se potrudiš in dodaš vsaj eno.

3. Pridobi povezave do svoje vsebine

Največji vpliv na SEO imajo prav gotovo povezave. Celo na Googlu so večkrat povedali, da so le-te med najpomembnejšimi faktorji. Najbolj uspešna metoda je povezava do tvojega prispevka na drugih spletnih straneh.

Kako to dosežeš?

V kolikor je vsebina dobra, boš prav gotovo dobil tudi povsem organske povezave.

4. Vključi notranje povezave

Velikokrat se tako intenzivno fokusiramo na t.i. backlinke, da enostavno pozabimo na notranje povezave. Če se v svojem blogu osredotočaš na določeno temo, je pametno, da enega svojih starejših člankov s podobno vsebino med branjem ponudiš obiskovalcu bloga.

Tako enostavno povežeš različne lastne strani in članke med seboj.

5. Namesti vtičnike za SEO

V kolikor si na WordPressu, najbolj pomagajo vtičniki tipa Yoast SEO ali All-in-one SEO. Delujeta kot check lista in ti pomagata pri vprašanju, kako uspešno si pripravil vse povezave in ključne besede v svojem članku. Osnovna verzija Yoast SEO je brezplačna, zato te preprosto testiranje programa ne stane popolnoma nič, obstaja pa tudi plačljiva nadgradnja.

Za SEO je izjemno pomembna tudi hitrost spletne strani, zato je smiselno namestiti tudi vtičnik, ki bo optimiziral hitrost kot npr. WP Rocket (plačljiv vtičnik) in pa WP Smush.it ali Imagify za zmanjšanje teže slik.

6. Izboljšaj strukturo URL-jev

Iz vidika ključnih besed in tematike je izredno pomembna struktura tvojega URL-ja.

Tvoje ključne besede naj bodo v URL vključene. V kolikor bo URL dovolj jasen, bo zato izboljšana tudi uporabniška izkušnja. Zelo lahko bo namreč razbrati, kaj od članka bralci pravzaprav sploh lahko pričakujejo. Ko ljudje na Googlu organsko iščejo vsebino, je zelo pomembno, da iz tvojega URL-ja lahko na zelo preprost način razberejo, če je prispevek na tvoji strani tisto, kar so iskali.

 7. Razmisli o uporabi internetnih drobtinic

Angleško poimenovane breadcrumbs, internetne drobtinice so serija linkov oz. povezav, ki točno kažejo, kakšna je struktura spletne strani. Izredno pomembni so za uporabniško izkušnjo. Če uporabnik dobro razume strukturo strani, se lažje vrne in stran tudi navigira.

Breadcrumbs tudi pomagajo Googlu pri razumevanju strukture tvoje strani. Pogosto jih vidiš v spletnih trgovinah, uporablja jih npr. mimovrste.com. Bredcrumbsi ti pri brskanju točno pokažejo, v kateri kategoriji iščeš.

Za kakšen dodaten predlog pa prisluhni še videu, vedno pa se nam lahko oglasiš tudi s sporočilom.

V sedeminšestdeseti oddaji POINT OUT Weekly ti torej ponujamo pomembne informacije o SEO optimizaciji tvojega bloga.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V tej oddaji dobiš odgovore na naslednja vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji
POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!