Strategije za mobile-first marketing [POINT OUT Weekly #76]

Zakaj mobile-first marketing jemati skrajno resno? Glede na raziskavo internetnih trendov v letu 2018 uporabniki na spletu preživijo več kot tri ure dnevno na mobilnih napravah in le dve uri dnevno na računalniku.

Do družbenih omrežij v 80 % dostopamo preko mobilnikov, zato se nam je za šestinsedemdeseto oddajo POINT OUT Weekly zdelo edino primerno, da na mobile-first marketing malce bolj opozorimo.

Ostani z nami za nekaj strategij in nasvetov za marketing, prilagojenemu za uporabnike mobilnih telefonov.

1. Spletna stran naj bo prilagojena mobilnim napravam

Ni dovolj, da je spletna stran prilagodljiva zgolj za prikaz na vseh napravah. Zraven se vprašaj, kako lahko prilagodiš vsebino, da bo bolj relevantna za mobilnega uporabnika. Za tega uporabnika so namreč pomembne drugačne informacije, kot za tistega, ki do vsebine dostopa preko računalnika. To bo pripomoglo k boljšim in večjim konverzijam tvoje vsebine.

Google spletno stran indeksira tudi na podlagi relevantnosti in prijaznosti ob uporabi na mobilnih telefonih, kar je izredno pomembno za vaš SEO.

Uporabi Googlov test in preveri prijaznost tvoje spletne strani za mobilne uporabnike ter hitrost spletne strani na mobilnikih. Če se tvoja stran nalaga več kot 3 sekunde, s tem tvegaš, da boš izgubil kar 50 % vseh uporabnikov.

2. Ključne besede naj bodo prilagojene

Uporabnikov namen je pri iskanju na mobilcu večinoma vnaprej določen na podlagi časa in lokacije, kjer se nahaja.

Na mobilnih napravah uporabnik išče bolj urgentne informacije, na primer lokacijsko iskanje, zato uporabi lokalne ključne besede. Namesto “Restavracija Ljubljana” bo uporabnik na primer iskal “Mehiška restavracija Ljubljana center”.

Semantične ključne besede bodo vedno bolj popularne zaradi glasovnega iskanja – npr. “Katere so najbolj romantične restavracije v Ljubljani”. Poziv je zelo splošen, zato bodo uporabniki ob primernih ključnih besedah do tvoje strani prišli prej.

3. Družbena omrežja kot glavni generator prometa

Do družbenih omrežij v kar 80 % dostopamo preko mobilnih naprav. Izziv se tukaj pojavi predvsem v prilagojenosti vsebin v pokončni (vertikalni) obliki. To upoštevaj pri svoji strategiji.

Tekom dneva veliko uporabljamo aplikacije za dopisovanje. Facebook Messenger omogoča predvajanje oglasov med sporočili, zato targetiraj uporabnike, ki se tam nahajajo, z relevantno vsebino.

Za mobilne naprave je zelo primerna tudi uporaba canvas oglasov. Canvas in lead oglasi na Facebooku so prilagojeni za mobilne naprave in s CTA (“call to action”) gumbi uporabnika spodbujajo k dejanju.

4. Video je nuja za mobile-first marketing

Video mora biti ena izmed vaših osrednjih elementov strategije za mobile-first marketing, saj družbena omrežja video vsebinam na mobilnih napravah dajejo prednost. Uporabniki lahko tako pridejo do želenih informacij na zelo hiter način.

Osredotoči se na kratke video vsebine, ki so dolge med 60 in 120 sekund. Platforma YouTube, pa tudi IGTV sta pri tem izjemi – video vsebine so tu lahko daljše.

5. Posveti se prvim 3 sekundam

Prvi vtis je ključen! V kolikor uporabnika na mobilni napravi ne pritegneš takoj, ga boš izgubil, saj bo svojo pot na spletu nadaljeval drugje.

Upaj si biti drzen s slikami, začetnim tekstom ali prvimi sekundami videa.

To lahko narediš na več načinov:

6. Pomembnost CTA-jev (pozivnih sporočil in gumbov)

Kot tudi sicer so CTA-ji prav tako pomembni za mobile-first marketing. Na mobilnih napravah ljudje ponavadi želijo priti do informacij karseda hitro – tvojo spletno stran lahko zapustijo že po hitrem skeniranju. Zato bodi s pozivnimi sporočili in gumbi še posebej izstopajoč in drzen!

Jasno povej uporabnikom, kaj od njih želiš. Vzbudi jim občutek, da bodo na slabšem, v kolikor določenega dejanja ne naredijo tisti trenutek!

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V tej oddaji dobiš odgovore na naslednja vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.