Spletna marketinška video produkcija z majhnim budžetom – se da?

Marketinška video produkcija
Je možno kakovosten video posneti le s telefonom?

Do leta 2021 naj bi video zajemal že 82 % vsega spletnega prometa. Kar je ogromen delež! Glede na raziskavo HubSpota pa si 90 % potrošnikov pravi, da jim video blagovnih znamk pomaga in vpliva na njihovo nakupno odločitev.

Jasno je – v podjetjih se bo treba resno lotiti marketinške video produkcije v povezavi s spletnim marketingom. Ampak vem, da so marketinški budžeti lahko precej okrnjeni.

Ustvarjanje video marketinga je znano kot drag špas. Vendar temu ni nujno tako. Tudi marketinško video produkcijo se lahko dela na veliko bolj budžetu prijazen način. Sploh za namen spleta.

Morebitna rešitev = mobilni telefon.
Pokazal ti bom v tem zapisu.

Marketinška video produkcija se spreminja z razvojem tehnologije

Živimo v tehnološko naprednih časih, kjer si praktično že skoraj vsak otrok lasti mobilni telefon, ki ni uporaben samo za igranje igric, pošiljanje sporočil, odgovarjanje na e-pošto ali gledanje raznovrstnih zabavnih vsebin. Vse bolj in bolj služi kot snemalna naprava za zajemanje avdio in video materiala.

Z leti so orodja (fotoaparati, kamere, mobilni telefoni) za izdelavo video posnetkov postala čedalje bolj dostopna povprečnemu marketingašu in lastniku manjšega podjetja. Cenovno ugoden video izdelek ne rabi izpasti kot neka negledljiva low budget verzija. Veliko “poceni” videoposnetkov je zdaj lahko videti že zelo profesionalnih in spoliranih do te mere, da se lahko kosajo z dražjimi ekvivalenti.

Kaj to pomeni? Dejansko se lahko vsakdo loti svoje marketinške video kampanje, če le ima dovolj znanja. Orodja so namreč dostopna.

Je mobilni telefon res zadosti oz. je fotoaparat res nujen?

Tehnološki giganti vsako leto lansirajo nove modele mobilnih telefonov, ki se od prejšnjih modelov razlikujejo predvsem po boljši kameri in hitrejšem procesorju. Mobilni telefoni so se izboljšali v vseh pogledih, kar se najbolj pozna pri snemanju in fotografiranju v slabših svetlobnih pogojih in pri dinamičnem razponu.

Veliko ljudi jih tako uporablja za snemanje video vsebin, ki jih vidiš na Youtubu, Facebooku, Instagramu … Lahko gre za posameznike ali podjetja.

Po drugi strani pa raste tudi trg fotoaparatov (brezzrcalni, DSLR, kompaktni), ki se po kvaliteti videa lahko kosajo z dosti dražjimi kamerami in so prav tako idealna izbira za low budget produkcijo.

Ob ustrezni izbiri objektiva je ena od prednosti fotoaparatov manjša globinska ostrina, kar poznaš kot efekt zamegljenega ozadja (angl. Bookeh effect).

Učinek zamegljenega ozadja.
Efekt zamegljenega ozadja v praksi (s fotoaparatom).

Če povzamem, tri največje prednosti snemanja s fotoaparatom pred mobilnim telefonom so:

Mobilni telefoni imajo načeloma samo eno širokokotno kamero/lečo. Za vse ostale leče (od zoom do fisheye) pa je potrebno kupiti dodatke.

Če je tvoj budžet zelo omejen, je moj predlog – mobilca v roke in na snemanje. Četudi fotoaparat sega stopničko višje.  Res pa je, da je veliko odvisno od vrste vsebine, ki jo želiš producirati.

Če nameravaš narediti video, ki se bo vrtel na velikih platnih konferenc, kot promocijski video za Subrina Professional, ki smo ga pripravili, potem se moraš lotiti profesionalne produkcije.

Po drugi strani pa … slovenskega vlogarja Cirila Komotarja (Komotar Minuta) poznaš, a ne? Ne samo, da je zaželen influcener, je tudi mojster snemanja z mobilnim telefonom. Svoje vloge snema le z mobilcem oz. določene kadre z več temi. Poleg tega na mobilnem telefonu opravi tudi vso postprodukcijo.

Ciril je živi dokaz, da ni vse samo v ultra dobri kvaliteti slike, vedno premišljeni osvetlitvi, kakovostnem zvoku, ampak da se pravi pomen večinoma skriva v dobri vsebini. Ta pa izhaja iz močne strategije nastopa. Predvsem na YouTubu pa ne gre zanemariti tudi zelo učinkovite pravilne optimizacije YouTube kanala in videev.

Enako poudarja Tjaša Deu, slovenska vlogarka in video specialistka, s katero smo se že pogovarjali ravno o video produkciji.

Aha, pa še ena zanimivost!

V zadnjem času se čedalje več režiserjev odloča za nov izziv – snemanje filma z mobilnim telefonom. #hudo Eden od njih je tudi znani Hollywoodski režiser Zack Snyder, ki se je podpisal pod številne uspešnice, kot so Watchmen, Man of Steel in Justice League. Poglej si njegov kratki film Snow Steam Iron.

Applov iPhone z dodatki in nastavki je bil uporabljen tudi za film UNSANE, režiserja Stevena Soderbergha. Presenečen boš nad tem, kaj vse je sposobna zajeti kamera na mobilnem telefonu.

V kaj nedvomno investirati za spletni video?

Imaš torej majhen marketinški budžet, a se zavedaš pomena odličnega videa za splet? Preden upoštevaš moj zgornji nasvet in začneš, bi ti priporočil še nekaj stvari, s katerimi boš dvignili kakovost videa na občutno višjo raven.

1. Čas za predprodukcijo

Splača se ti investirati čas v t.i. predprodukcijo. V mislih imam recimo:

Poleg tega je dobro, da veš splošne trike za uspešen video marketing.

2. Dober mikrofon

Velik delež h kakovosti končnega izdelka prispeva avdio (vsaj 50 %). Zato je priporočljivo, da investiraš v nakup lavalier mikrofona in avdio snemalnika. Najboljše je zvok snemati ločeno in ne z mobilnim telefonom ali fotoaparatom, saj je kvaliteta vgrajenih mikrofonov neprimerno slabša.

Poglej si to primerjavo med posnetim zvokom iz kamere in ločeno posnetim zvokom z mikrofonom na avdio snemalnik.

3. Luči za primerno osvetlitev

Še ena stvar na seznamu investicij so luči, ki bodo dvignile nivo posnetka na povsem novo raven. Adijo temni in premalo osvetljeni posnetki!

Če se odločiš za ta nakup, ne boš več odvisen od dnevne svetlobe. Za optimalen izkupiček osvetlitve pa si prisvoji vsaj tri LED luči. Le tako boš lahko pripravil tritočkovno osvetlitev. K njej se vrneva nekoliko kasneje.

Najnujnejši nasveti za snemanje

Če se odločiš delati video interno, bova v naslednjih vrsticah šla čez nekaj osnov, ki ti bodo zagotovo pomagale začeti.

Osnove kompozicije

Kadar snemamo video ali fotografiramo, je kompozicija eden ključnih dejavnikov, da sproduciramo dober izdelek.
Kompozicija je struktura posameznih elementov, ki tvorijo gibljivo sliko. Z njo v kadrih ustvarjamo vizualni red. Osnove kompozicije je film oz. video povzel po slikarstvu in fotografiji.

Ker tebe verjetno zanimajo konkretni primeri, ne bom dolgovezil.

Osnovno načelo kompozicije je pravilo tretjin. Vsak, ki je imel vsaj malo opravka z videom, je za to nedvomno že slišal. Predstavljaj si, da je tvoj posnetek razdeljen z dvema horizontalnima in dvema vertikalnima linijama na 9 enakih sektorjev (tako, kot na sliki).  

Zlati rez so torej 4 navidezne točke na presekih navpičnih in ležečih linij in predstavljajo točke ravnotežja. Tisto, kar na videu želiš poudariti, boš tako umestil na eno izmed teh pozicij.

Zlati res v video produkciji
Zlato pravilo – zlati rez. Ne pozabi nanj.

Načeloma velja, da se je treba izogibati postavitvi subjekta v sredino kadra. Vendar pa je postavitev subjekta vedno odvisna od tega, kaj hočemo z določeno postavitvijo sporočiti.

Ko kadriramo osebo je zelo pomembno, na kakšen način jo umestimo v kader. Nujno je, da pustimo dovolj praznega prostora nad glavo, saj v nasprotnem primeru kader daje občutek tesnobe. Tudi tukaj si lahko pomagamo s pravilom tretjin in postavimo oči subjekta na oz. blizu črte v zgornjo tretjino, kar deluje veliko bolj naravno.

Poleg tega je pomembno, da ko subjekt gleda v daljavo, pustimo nekaj praznega prostora. S tem poudarimo smer njegovega pogleda. Enako velja v primeru gibanja subjekta – prazen prostor pustimo pred subjektom, v smeri kateri se giblje.

Le malo stvari lahko uniči video tako kot premalo ali preveč svetlobe. Svetloba ni samo sredstvo za snemanje, ampak se z njo izražamo in ustvarjamo določeno vzdušje, atmosfero. Bodisi živahno, turobno ali nostalgično. Poleg vzbujanja vzdušja, je naloga svetlobe, da naredi vsebino vidno, pričara volumen in globino ter oblikuje senco.

Svetloba je lahko naravna, umetna ali kombinirana. Umetno svetlobo ustvarimo s pomočjo umetnih svetil, kot so reflektorji, fluorescentne, wolframove, LED ali druge žarnice.

Se gremo malce teorije? Pride namreč prav za razumevanje.

Svetlobo merimo v Kelvinih (K). Dnevna svetloba ima okoli 5600 K, sveča 1900 K, fluorescentna žarnica 4500 K in Tungsten žarnica okoli 3000 K.

Lestvica barvne temperature
Lestvica barvne temperature narekuje, kako prilagoditi snemanje.

Zelo pomembno je, da pri snemanju pazimo, da ne mešamo različnih virov svetlobe. Boljše je torej, da vedno poskrbiš, da imaš na razpolago svetlobne vire z enako barvno temperaturo.

Recimo, da snemaš razlagalni video v pisarni. Prostor je primarno osvetljen z neonskimi lučmi, vendar pa imaš problem, saj je v prostoru tudi veliko okno, skozi katerega gre veliko naravne dnevne svetlobe. Če postaviš subjekt preblizu okna, pride do mešanja različne svetlobe – fluorescentne s temperaturo okoli 4500 K in dnevne svetlobe, ki ima temperaturo okoli 5600 K.

Posledica = nenaravna barva kože subjekta.

Da se izogneš nepotrebnim glavobolom v postprodukciji, ti priporočam, da najprej raziščeš in preučiš svetlobo. Če snemaš v zaprtih prostorih in boš uporabil umetno svetlobo, se izogni sobam z okni. Če to ni mogoče, postavi subjekt dovolj daleč od oken, da preprečiš, da bi dnevna svetloba motila tvojo osvetljeno sceno.

Ker pa govorim o videu z majhnim budžetom – tudi osvetlitev le z dnevno svetlobo je OK. V tem primeru najdi najsvetlejšo sobo in pazi, da vir svetlobe ne prihaja izza subjektom, ki ga snemaš, ampak je vanj ustrezno usmerjen. Če potrebuješ doosvetlitev pa razmisli o odbojniku ali luči z barvno temperaturo 5600 K.

Tritočkovna osvetlitev

Dobro osvetlitev intervjuja, razlagalnega videa, promo videa, webinarja ali studijskega pogovora lahko ustvarimo s tritočkovno osvetlitvijo.

Ta konfiguracija je sestavljena iz glavne luči (angl. Key light), dopolnilne luči (angl. Fill light) in luči, ki osvetluje od zadaj (angl. Back light).

Če se ti zdi zapleteno, naj poudarim, da s tem dosežeš neverjetno boljši izgled posnetka.

Tritočkovna osvetlitev v marketinški video produkciji
Način, kako bo osvetlitev vedno ravno pravšnja.

Ta luč ima lahko trdo svetlobo (brez uporabe difuzorja), saj ne bo ustvarila senc, ki bi bile vidne na posnetku. Pri prvih dveh lučeh pa bi priporočil uporabo difuzorja (material, ki zmehča svetlobo: softbox, dežnik, peki papir,…) za bolj mehke sence in posledično prijetnejši videz subjekta.

Ročna nastavitev beline (angl. White Balance)

Zdaj vemo, da imajo različni svetlobni viri različne barvne temperature in moramo zatoo na naši napravi za zajem videa ročno nastaviti belino. Na primer, za snemanje scene osvetljene z naravno svetlobo na precej oblačen dan, belino nastavi na 8000 K.

Mnoge kamere, fotoaparati in mobilni telefoni avtomatično nastavijo belino (angl. auto-white balance), vendar ti polagam na srce, da se belino naučiš nastaviti ročno. S tem se izogneš zanašanju na napravo. Kajti, velikokrat se lahko zgodi, da se naprava zmoti.

White balance oz. belina v video produkciji

Tudi, če je barvni ton v zgornjem primeru učinek, ki ga poskušaš doseči, snemaj raje s pravilno nastavljeno belino in nato v postprodukciji barvo prilagodi.

Post-produkcija brez mojstra

Posneti material imaš in zabava še ni končana. Čaka te postprodukcija. Zadnja faza po končanem snemanju, ki ni nič manj pomemben del. Kako se je lotiti?

  1. Najprej je potrebno pozorno pregledati ves posneti material, popisati kadre in nato narediti njihov izbor na podlagi scenarija.
  2. Sledi groba montaža, po kateri je izdelek malce daljši, kot bo na koncu.
  3. Nadaljujemo s fino montažo, kjer z minimalnimi popravki dosežemo želeno dinamiko videa in uskladimo kadre z zvočno podlago. V tej fazi po potrebi dodamo tudi različne posebne učinke, grafike, animacije ipd.
  4. Sledi barvna korekcija, kjer z barvami vplivamo na splošen ton, ki da končnemu izdelku tisto pravo vzdušje.
  5. Če smo snemali s telefonom,  lahko montažo opravimo tudi s telefonom, vendar smo bolj omejeni, kot na računalniku, saj so urejevalniki videa bolj okleščeni.

To je to. Kako se ti zdi, bi šlo?

Postprodukcija – kako jo opraviti čimbolj ugodno

Nenazadnje, ni ga lepšega, kot najti dober program zastonj.

Najbolj razširjen brezplačen program za obdelavo video posnetkov na računalnikih z operacijskim sistemom macOS je iMovie, priporočil bi tudi Davinci Resolve, ki je bolj napreden in je na voljo tudi na računalnikih z operacijskim sistemom Windows.

iMovie je prav tako na voljo na pametnih telefonih z operacijskim sistemom iOS, za vse tiste, ki pa imate operacijski sistem Android pa priporočam FilmoraGO.

Če imaš čas za učenje, na spletu obstaja veliko brezplačnih možnosti – že YouTube tutoriali in How-To videi so dobra osnova.

Izbira prave glasbe

Glasba, o, glasba! V videu vedno da piko na i. V POINT OUT-u izbiri prave glasbene podlage namenimo precej dodatnega časa, saj glasba lahko ustvari ali pokvari video.

A dobra glasbena podlaga je lahko precej draga. Sploh, če delaš večje število videev. Zato s tabo delim svoje naljubše platforme, kjer boš našel nabor brezplačne glasbe in jo lahko brez skrbi o avtorskih pravicah uporabil v svojih videih.

Ne pozabi pa na zvočne efekte, saj video naredijo bolj privlačen, zanimiv in realističen. Tu je še nekaj povezav, kjer boš našel raznorazne zvočne efekte brezplačno.

Res je, da se. Ampak je to najboljša pot?

Video on a low budget se torej da, če nimaš druge možnosti. Tukaj mislim predvsem majhna podjetja. A potrebno je biti pozoren, kje režeš stroške, če se odločiš za to potezo.

Interno narejen video s telefonom ali kamero a brez pravega znanje pomeni več učenja. Za kar pa je potreben čas. Vse od pisanja zanimivega scenarija, podrobnega spoznavanja opreme, snemanja, iskanja primerne zvočne podlage in montaže videa v zanimivo celoto, ki bo pritegnila ljudi. Bodisi na tvojo spletno stran, omogočila konverzije ali gradila prepoznavnost blagovne znamke.

Ampak, staro dobro vprašanje je vedno: Kaj je za najboljše zate in vašo ekipo? Sami presodite, kaj potrebujete in kakšen je najboljši način, da se tega lotite.

Dajmo se za konec še malo nasmejati. Francoski komik je ustvaril enkraten video, kjer pokaže, da se da tudi z nizkim budgetom, ampak dobro idejo lahko naredi zelo gledljiv izdelek, ki pritegne. 🙂 Hkrati pa lepo povzame, kakšna je pač realnost, ko za video enostavno ni denarja.

Si ti morda ravno v premišljevanju, kako se lotiti spletne marketinške video produkcije? Kaj je tisto, kar te ovira? Pocukaj me ra rokav, rad prišepnem kakšen post(produkcijski) trik, naši strategi in kreativci pa so vedno na voljo za sodelovanje.

Sicer pa te vabim k branju zapisa, kjer sem razložil vedno bolj trendi način komuniciranja zgodbe znamke – predstavitveni video.