Marketinška avtomatizacija: Kaj je in kako jo lahko uporabiš? [POINT OUT Weekly #29]

Marketinška avtomatizacija predstavlja avtomatiziranje procesov v marketingu, zato da prihraniš čas in denar. Avtomatizacijo procesov v marketingu ustvarimo s spletom temu namenjenih različnih orodij.

Le kdo si tega ne bi želel? 

Čas pa namesto, da opravljaš neka standardna opravila, lahko uporabiš za kaj bolj kreativnega.

In v katerih primerih se marketinško avtomatiziranje najbolje odraža?

1. Marketinška avtomatizacija e-mail marketinga

V tem procesu se elektronska sporočila sprožajo samodejno na podlagi specifičnega vedenja uporabnika.

To pomeni, da lahko nastaviš obvestilo o tvojih aktivnostih, ki se na določen čas samodejno razpošlje.

Možnost imaš tudi, da nastaviš samodejno e-mail sporočilo ob specifičnih dejavnostih uporabnikov na tvoji spletni strani ali še bolje spletni trgovini. Na primer ob priložnosti, ko uporabnik nekaj pusti v košarici in nakupa ne opravi. 

Če stopimo še korak dlje, uporabnike iz e-mail baze lahko razvrščaš v skupine glede na interese, kar pomeni glede na specifične tematike e-mail sporočil, ki so jih največ odpirali. Tako jih lahko nadalje še posebej targetiraš.

2. Avtomatizacija marketinga na družbenih omrežjih

Kar se tiče organskega dela, je najbolj pogost primer avtomatizacije samodejno objavljanje objav. To lahko izvajaš preko za to specializiranih orodij.

Kot drug primer naj izpostavimo samodejne odgovore v Facebook Messangerju, kjer sestavimo besedilo, s katerim v trenutku odgovorimo osebi, ki nam piše. Naslednja stopnja pa je implementacija pogovornih robotov (angl. chatbotov), ki uporabnika sam pripelje do zaključne faze in odgovora.

Pri oglaševanju pa avtomatizacija pomeni nastavitev samodejne ustavitve oglasa, ko ta doseže maksimalno vrednost tvojega proračuna ali ob določenem času.

3. Avtomatizacija spletnih strani

Za avtomatizacijo gre že pri postavljanju spletnih strani po predlogah. Kar je še najbolj uporabno pri postavitvi pristajalnih strani.

Pod takšen proces štejemo tudi A/B testiranje, saj uporabnikov avtomatizirano serviramo eno ali drugo verzijo. Tudi besedilo se lahko samodejno prilagaja.

Trendi pa kažejo, da bo v prihodnje našo spletno stran avtomatsko zgradila umetna inteligenca na podlagi naših navodil in interesov.

V devetindvajseti oddaji POINT OUT Weekly govorimo o raznovrstnih načinih marketinške avtomatizacije in kakovostnih orodjih, kar ti bo prihranilo čas in denar.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!