Jerica Urbančič o psihologiji, marketingu v startupih in mobilnem plačevanju [POINT OUT Weekly #30]

Imaš ali začenjaš start-up?

Podjetništvo tudi v Sloveniji sploh v zadnjih letih ponovno raste in množično se rojevajo start-up podjetja. Ena izmed stvari, s katerimi se moraš na začetku soočiti, je zagotovo sestavljanje ekipe.

Ker gre za svežo zadevo, ni nujno, da jo bo prevzel strokovnjak s specifičnega področja. Bo pa to zagotovo nekdo, ki je sposoben, pameten in mu zaupaš.

Tako je tudi, kar se tiče marketinškega oddelka. In kako ta deluje v start-up podjetju?

1. Sodelovanje z zunanjimi sodelavci – včasih je za začetnike ali manjša podjetja bolje, da sodelujete z zunanjimi sodelavci, ki so eksperti na določenem marketinškem področju in vam bodo doprinesli vsebino, medtem ko v samem podjetju najbolje poznate in razvijate svoj produkt.

2. Ni nujno biti marketinški ekspert – če ne prihajaš iz marketinških voda, je še vedno najbolj pomembna samoiniciativnost in pripravljenost za učenje. Znanje lahko dobivaš in nagrajuješ na različne načine, kot so recimo:

3. Iznajdljivost z nizkim proračunom – proračun za marketing v start-upih se zelo razlikuje od proračuna uveljavljenih podjetij iziroma znamk. Kar je po eni strani prisila, da se je potrebno znajti. Če si tega sposoben, lahko dosežeš izjemen uspeh tudi z minimalnim proračunom. Res pa je, da je potrebno biti selektiven, stremeti k čim večjemu izkoristku in se jasno zavedati svojih ciljev in končnih konverzij.

4. Hitrost in fleksibilnost – znotraj manjših podjetij lahko specifična ideja zaživi v nekaj dneh, saj je manj usklajevanja, podrobnega načrtovanja in časovnega zamika kot v večjih podjetij. Posamezniki so bolj fleksibilni tudi kar se tiče opravljanja dela in zaradi strnjene ekipe je prenos informacij vedno hiter.

5. Potreba po vodji marketinga – tudi v start-upih je dobro, da je nekdo, ki je zadolžen samo za marketing, saj je želja vsakega start-upa rast in razvoj. Tako lahko ta nekdo postavlja temelje in nadgrajuje ekipo, procese in področja znotraj marketinškega oddelka.

 

V trideseti oddaji POINT OUT Weekly gostimo Jerico Urbančič, vodjo marketinga v slovenskem start-upu mBills in bodočo magistro psihologije, ki bo govorila o specifikah marketinga v zagonskih in manjših podjetjih. Zaupala nam bo tudi svojo pot od športnice, psihologinje, samoukinje v marketingu in vodnje marketinškega oddelka.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim slišali o:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

 

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!