Kaj lahko naredite za marketing v času pandemije?

Kaj če bi ti povedala, da lahko vaše podjetje marketing nadgradi tudi v času pandemije? In kar iz udobja domačega naslonjača?

marketing v času pandemije

Svet je pretresla koronakriza, po kateri nič več ne bo tako, kot je bilo. Enako velja na področju marketinga, kjer bo konec pandemije prinesel neizogibne spremembe.

Trenutna situacija v svetu in pandemija sta spremenili poslovanje mnogih podjetij. Nekatera se temu težje prilagajajo, spet druga so podobnega dela od doma in poslovanja na daljavo že vajena. Digitalni marketing je v času pandemije izredno pomemben in pripomore k ohranjanju zavedanja o vašem podjetju, zato je vanj vsakakor smiselno vlagati. 

Globalna raziskava družbe Kantar je pokazala, da se je brskanje po spletu v času pandemije povečalo za 70 %, interakcija na družbenih omrežjih pa za kar 61 %. The Drum poroča, da je 14 % oglaševalcev svoja sredstva iz tradicionalnega oglaševanja že preselilo na splet. Temu bodo zagotovo sledili tudi drugi, ki premišljeno gledajo na prihodnost in se nanjo že pripravljajo.

Ali bo med njimi tudi vaše podjetje? V blog zapisu preberi, zakaj marketinška sredstva podjetja preusmeriti v digitalne kanale in kako lahko digitalni marketing v času pandemije doseže poln potencial?

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti za digitalno preobrazbo.

Medtem ko se pandemija koronavirusa nadaljuje, se podjetniki trudijo pluti v odprtih vodah in svoje delo čim bolj nemoteno opravljati. Dejstvo je, da se je večina podjetij po vsem svetu morala prilagoditi spreminjajočim se navadam potrošnikov in v teh negotovih časih ohranjati zavednje o znamki, zanimanje potrošnikov in poslovanje podjetja.

Kako lahko to stori vaše podjetje? Razkrivamo v nadaljevanju.

Spremeni način in delovni čas poslovanja na spletni strani, Googlu in družbenih omrežjih

Še preden se podaš na pot (nadgradnje) digitalnega marketinga v času pandemije, je potrebno urediti še nekaj tehničnih zadev. 

Posodobi delovni čas na Googlu. Google My Business omogoča brezplačno vstopanje v stik s strankami, kar vključuje vse od delovnega časa, lokacije vašega podjetja, direktno pošiljanje sporočil in povezavo do vaše spletne strani. Račun podjetja na Googlu je nujno potreben — če ga nimaš, je skoraj tako, kot da ne obstajaš. Podatki morajo biti relevantni, zato je posodobljen delovni čas prva nujna stvar, ki jo moraš postoriti.

Pri tem ne pozabi na posodobljene informacije na spletni strani in družbenih omrežjih. Vaši kupci naj vedo, kakšen je spremenjen delovni čas, kako poslujete v teh časih in na koga se lahko obrnejo, v primeru, da imajo za vas vprašanja. 

Zdaj, ko so tehnične zadeve urejene, je čas, da se lotiš (nadgradnje) digitalnega marketinga v času pandemije. V nadaljevanju ti razkrivam, kaj vse lahko storiš na tem področju že danes. 

Na začetku bo potrebno analizirati vse dosedanje marketinške aktivnosti in se nato lotiti izboljšav. Najprej se bova osredotočila na vsebinski marketing in kako ga lahko izboljšaš v času pandemije.

Začni z vsebinskim marketingom

V času, ko je vaše poslovanje nekoliko spremenjeno, je ključno, da zanimanje svojih sledilcev ohranjate z rednim objavljanjem zanimivih vsebin. O tem, kako pomemben del marketinških aktivnosti je dobra vsebina, smo že pisali. 

Vsebinski marketing že od nekdaj predstavlja uspešno marketinško potezo, ki kupce nevsiljivo spremlja skozi celoten marketinški lijak. Z dobro vsebino lahko “prekriješ” direktno prodajo, sledilce izobraziš o svojem podjetju in ponudbi ter jih spodbudiš k nakupu.

Vsebinski marketing v času pandemije nosi še večjo pomembnost. Predstavlja praktično edino povezavo s kupci, zato se vanj vsekakor splača vložiti del marketinških sredstev. Nekatera podjetja vsebine pripravljajo znotraj svoje ekipe, spet druga se za pomoč obrnejo k digitalnim agencijam.

Katerokoli možnost boš izbral, ostajajo pravila glede dobre vsebine:

Kaj je pomembno za dobro vsebino?

Izkoristi moč družbenih omrežij

Predvidevam, da ima vaše podjetje aktiviran račun na vsaj eni izmed platform. V nasprotnem primeru preberi, kako kar najhitreje izbrati najprimernejše družbeno omrežje in začeti s komuniciranjem. 

Meniš, da narava tvojega dela družbenih omrežij ne potrebuje? Naj ti zagotovim, da je to danes, v času pandemije, skoraj nuja. Le spomni se začetnih statistik — povečanje interakcij na družbenih omrežjih za 61 % — in pomisli, kje ljudje te dni preživimo največ časa. Točno, na družbenih omrežjih! Ta so odličen in hkrati najpreprostejši način za neposredno komunikacijo s strankami. Tedne, ki so pred nami, izkoristi za nadgradnjo objav na različnih platformah in s personaliziranimi aktualnimi vsebinami prehiti svoje konkurente, ki po navadi družbena omrežja izkoristijo zgolj za samopromocijo svoje znamke.

Seveda je komuniciranje v času pandemije tudi na družbenih omrežjih potrebno prilagoditi. Pri tem pazi na primeren ton komunikacije, vključi personalizacijo in ne pozabi na kakovostne vsebine, ki bodo pritegnile tvoje sledilce. Na družbenih platformah sledilce redno obveščaj o vseh aktualnih informacijah, spremenjenih pogojih poslovanja in drugačnem času poslovanja. Tedne, ki jih preživljamo doma, izkoristi za grajenje svoje povezanosti s sledilci. Pripravi objave, s katerimi boš povečal vključenost uporabnikov (ang. engagement) in si prizadevaj ustvariti zvesto skupnost s sledilci, ki si bodo stali ob strani in se v teh časih spodbujali.

Redno obveščaj svoje stranke

Kot sem že omenila, kupce redno obveščaj o vseh releventnih informacijah vaših storitev — vse od zamud z dostavno službo, težav pri dostavi do pomanjkanja zalog. Na ta način bodo stranke dobile občutek, da jim ničesar ne prikrivaš in da ti lahko zaupajo. 

Za obveščanje strank izkoristi čim več možnosti, ki jih ponuja današnja tehnologija — kontaktiraš jih lahko preko družbenih omrežij, e-mail novic in spletne strani.

Vključi zaposlene

Z objavami na družbenih omrežjih si zagotovo želiš doseči čim večje število ljudi. Naj ti razkrijem nasvet, kako doseg uporabnikov še povečati. Vse člane ekipe angažiraj, da vaše vsebine delijo tudi na svojih družbenih omrežjih. Tako bodo naslovljeni tudi njihovi sledilci in širša publika, ki bodo seznanjeni z delovanjem in (poslovno) zgodbo vašega podjetja.

Deljenje objav na družbenih medijih koristi celotni ekipi, ki na ta način krepi povezanost z blagovno znamko, prav tako pa tudi sledilcem, ki dobijo avtentičen vpogled v blagovno znamko in njeno spopadanje s trenutnimi izzivi.

Bonus nasvet: Priporočam, da za deljenje objav uporabiš tisto družbeno omrežje, kjer se zadržuje ciljna skupina, ki jo želiš nagovoriti.

marketing v času pandemije deljenje objav
Objave na družbenih omrežjih naj med svoje sledilce delijo vsi sodelavci.

Ustvari vsebinski načrt

Objavljanja na družbenih omrežjih se loti sistematično. Pri naj ti pomaga vsebinski načrt, ki zagotavlja, da bodo tvoje vsebine vedno aktualne in ustrezale situaciji. Načrt hkrati nudi konsistentnost vsebine in omogoča vpogled nad nalogami vseh zaposlenih, ki so vključeni v ustvarjanje.

Vsebinski načrt ti pomaga, da si vedno v koraku s trendi, zato njegove prednosti s pridom izkoristi. Vanj poleg osnutka objav na družbenih omrežij, pripisa na katerih platformah bo določena objava in kdaj jo boš objavil, določi še tip vsebine (video, fotografija ali zvok). Zdaj je odlična priložnost, da nadgradiš obstoječ tip vsebine in svoj vsebinski načrt oplemenitiš z novimi načini podajanja vsebin.

Vpelji nov tip vsebine

Zdaj je pravi čas za nadgradnjo vašega vsebinskega marketinga. Vpelji nov tip vsebine. Katero vsebino boste izbrali, je odvisno od vaših trenutnih marketinški aktivnosti. Če vaše podjetje še nima tako razvitega digitalnega marketinga, ni potrebno takoj skočiti v snovanje webinarjev. Za začetek raje posnemi preprost video z uporabnimi nasveti, pripravi blog članek ali zgodbo o uspehu. Pri tem naj ti bo v pomoč prispevek, v katerem razkrivamo, kako ob vsakem poskusu napisati dober blog.

Kakorkoli boš nadgradili vašo vsebino, je pomembno, da bralcem ponudiš izobraževalno vrednost. V negotovih časih, v katerih se nahajamo, doma preživljamo več časa kot običajno, zato velikorat počneno nove stvari, kamor je vključeno tudi izobraževanje po spletu

Bonus nasvet: Na družbenih omrežjih lahko sledilce pozoveš in jih vprašaš, kakšne vsebine si želijo videti v prihodnje. Tako bodo dobili občutek vključenosti, ti pa boš prejel množico novih idej, ki jih lahko kreativno uporabiš.

Posveti se SEO optimizaciji vsebine

Marketing v času pandemije lahko povzdvigneš na višjo stopničko z optimizirano spletno stranjo.

Izraz SEO optimizacija uporabljamo, ko govorimo o tehnični in vsebinski ureditvi spletne strani, ki se s pomočjo dovršenih iskalnih besed uvrsti na višje iskalne pozicije. 

Za posodobitev optimizacije spletne strani si velja vzeti dovolj časa, saj se vam bo vsekakor izplačala. Dobro optimizirano stran bo Google uvrstil na višje iskalne pozicije, kar pomeni, da bodo ljudje vašo vsebino lažje zasledili. Gre za nekoliko dolgotrajen proces, zato tedne, ki jih preživljamo doma, izkoristi za nadgradnjo spletne strani s SEO optimizacijo. Pri optimiziranju naj ti pomaga teh 7 trikov.

Bonus nasvet: Najbolj priljubljene iskalne besede lahko poiščeš v iskalniku Moz ali v Google Trends — slednji omogoča vpogled v iskalne zahteve uporabnikov po celem svetu.

Posodobi ali vpelji e-mailing

E-mail marketing (še vedno) predstavlja dobro marketinško prakso, ki jo lahko s pridom personaliziramo in tako s svojimi kontakti ohranjamo nekoliko bolj intimen odnos. Svetujem ti, da e-mail novice posodobiš v skladu s trenutno situacijo. Če vaše podjetje e-mail novic ne pošilja, razmislite o tem, saj raziskave kažejo, da kar 49 % kupcev želi prejemati promocijske vsebine njihove najljubše znamke.

Oberlo navaja, da 50 % več ljudi odpre e-mail, če je zadeva personalizirana (Ana, preveri, kako lahko izboljšaš marketing v času pandemije). Kaj poleg personalizacije definira e-mail, ki ga bodo ljudje želeli prebrati? Privlačna grafična podoba, primeren ton komunikacije, interaktivna vsebina, delujoče hiperpovezave in poziv, s katerim bralcu povemo, kaj želimo od njega (npr. Več informacij najdeš na povezavi.).

Bonus nasvet: Se sprašuješ, kako lahko še dodatno izboljšaš področje e-mail marketinga v času pandemije? Zdaj imaš čas, da končno izpopolniš listo svojih e-mail kontaktov! Pri tem ti lahko pomaga tudi naša ekipa.

marketing v času pandemije mailing
Zdaj je pravi čas, da posodobiš e-mail novice in zgradiš bazo kontaktov.

Sredstva vloži v digitalno oglaševanje

Že na začetku sva ugotovila, da je sredstva, namenjena marketingu v času pandemije smiselno preusmeriti v digitalno oglaševanje, kjer se najverjetneje nahajajo tudi vaši kupci. Z oglaševanjem boste torej dosegli potencialne stranke, širili prepoznavnost svojega podjetja, promovirali svoj izdelek/storitev in na splošno poskrbeli, da vaše podjetje ne ostane pozabljeno. 

Če ste v digitalnem oglaševanju že prekaljeni mački, ste svoje kampanje zagotovo že posodobili, jih spremenili v skladu s situacijo oziroma jih popolnoma ukinili. Kaj še lahko naredite v prihodnjih tednih?

marketing v času pandemije mnenja kupcev

Kupce vprašaj za mnenje

Kot sva že ugotovila, je personalizacija trend, ki zaznamuje leto 2020. Potrošniki so v času pandemije še posebej veseli majhnih pozornosti. Govorila sva že o personalizirani zadevi email novic. Zdaj imaš odlično priložnost, da narediš korak naprej. Izkoristi čas in kontaktiraj stranke. Vprašaj jih za mnenje o zadovoljstvu s podjetjem/izdelkom. 

Oceni, kako to najbolje storiti glede na naravo vašega podjetja — bodisi preko e-maila, programske opreme za video klice ali s pomočjo anket. Tako bodo videli, da jim vaše podjetje zna prisluhniti in ceni njihovo mnenje.

V času pandemije je marketing izjemno pomemben, saj predstavlja edino vez s kupci. Res je, veliko podjetnikov premišljuje, kako preživeti današnji dan, vendar pri tem ne gre pozabiti na načrtovanje jutrišnjega. Potrebno se je zazreti v prihodnost, razmišljati o dolgoročnih posledicah za podjetje in uvesti spremembe v marketingu že danes. Pri tem naj ti bo v pomoč naš brezplačen webinar, s pomočjo katerega bo digitalni marketing vašega podjetja v času pandemije dosegel svoj polni potencial.

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti za digitalno preobrazbo.

Če boš pri nadgradnji ali postavljanju vašega digitalnega marketinga naletel na kakšne težave in bi potreboval strokovno pomoč, se lahko brez zadržkov obrnete na nas. Tu smo, da vam pomagamo.