LinkedIn oglaševanje – kako deluje in kako začeti? [POINT OUT Weekly #62]

LinkedIn oglaševanje – že razmišljaš, kako ga boš čimbolje izkoristil?

LinkedIn ima v Sloveniji okoli 300 tisoč uporabnikov, ki “čakajo”, da do njih pristopiš. Če posluješ mednarodno, so tvoje možnosti še toliko večje. Ne zamudi priložnosti in se seznani z oglaševanjem na tej čedalje bolj popularni platformi.

1. Kaj storiš pred oglaševanjem na LinkedInu?

Preden začneš oglaševati na LinkedInu je smiselno, da odpreš poslovno LinkedIn stran (angl. company page). Dobro pa se pozanimaj tudi, kako jo optimalno upravljati.

Omogoča ti, da svoje podjetje opišeš, ostali sodelavci se lahko podjetju priključijo kot zaposleni, objavljaš lahko vsebine (podobno kot npr. Facebooku).

Vendar! Odprtje poslovne strani ni samo možnost, pač pa nuja, če želiš zagnati sponzorirane objave ali morda t.i. showcase strani.

2. Katere vrste oglasov imaš na voljo?

Sponzorirane vsebine predstavljajo oglase, ki so narejeni z že obstoječih objav, ki si jih delil na poslovni strani. Prikažejo se na domači strani ali na desni strani zaslona.

Osnovna namena sta: povečanje dosega objav ali pa vodenje uporabnikov neposredno na tvojo stran.

Tako kot na drugih platformah, z njimi zagotovo dosežeš več ljudi in pridobiš veliko novih sledilcev. Podobno kot na Facebooku pa lahko integriraš tudi t.i. “Lead generation forms” – gre za oglase, ki vodijo neposredno do določene forme, s katerimi pridobiš podatke o uporabnikih.

Tukaj boš oglaševal zgolj z besedilom, tvoji oglasi pa bodo vidni  le na namiznih napravah. Pojavili se bodo bodisi tik pod menijsko vrstico ali pa na desni strani. V primeru zadnjega boš lahko dodal tudi manjšo sličico.

Ker je njihova priprava zelo enostavna, z njimi lahko hitro vzbudiš pozornost in če jo, boš uporabnike lahko vodil neposredno na tvojo spletno stran.

Gre za pošiljanje neposrednih sporočil v LinkedIn nabiralnik targetirani skupini uporabnikov.

Za razliko od klasičnih oglasov boš z njimi lahko dosegel visok nivo personalizacije, česar pa se boš moral lotiti zelo premišljeno. Ti oglasi ti dajejo možnost izredno natančnega targetiranja in je odlično za oglaševanje e-knjig, webinarjev, delavnic ipd.

Ta vrsta oglasov ti je zagotovo dobro poznana z različnih spletnih strani. Gre namreč za klasične bannerje in LinkedIn je eno redkih družbenih omrežij, ki jih vsebuje.

A pozor! Preko osnovne LinkedIn oglaševalske platforme tega ne moreš načrtovati, ampak se jih zakupi preko drugih oglaševalskih platform.

Med LinkedIn oglaševanje spada tudi dinamično oglaševanje. Te zanima, pa ne veš, kako se ga lotiti? Zaenkrat je to mogoče le preko neposrednega kontakta pri LinkedInu. A se splača, saj se oglasi dinamično ustvarijo na podlagi uporabnikove aktivnosti. 

Če imaš željo po visoki personalizaciji oglasov, je ta način odličen. Vrhunski pa je tudi, ker boš na ta način serviral oglas ob pravem času na pravem mestu in si na ta način povečal tudi bazo sledilcev.

3. LinkedIn oglaševanje – kako pripraviti oglase?

Izhodišče za LinkedIn oglaševanje je, da poleg poslovne strani odpreš še oglaševalski račun.

Ko to storiš, sledi postavljanje dejanske oglaševalske kampanje. V tokratni oddaji te podrobno peljemo skozi celoten proces, generalno pa si koraki sledijo:

Te zanima še kakšen nasvet za boljše rezultate?

  1. Pri sponzoriranih objavah pozornost posveti odlični fotografiji, vključi UTM kodo za sledenje klikom, tvoje besedilo pa naj bo krajše od 150-ih znakov.
  2. Naj te tekstovni oglasi ne zmedejo po imenu – še vedno ne pozabi na dobro fotografijo, vključi močen in specifičen CTA in pritegni z dobrim naslovom.
  3. V oglasnih sporočilih bodi resnično oseben, vključi direkten in jasen CTA, bodi kratek in jedrnat, pozornost nameni res odličnemu naslovu (ang. subject).

V dvainšestdeseti oddaji POINT OUT Weekly te seznanimo z oglaševanjem na LinkedInu in podrobno razložimo proces postavitve kampanje.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V tej oddaji se dotaknemo vprašanj, kot so:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.