Kako izbrati najboljše ključne besede za vsebinski marketing in oglaševanje [POINT OUT Weekly #43]

Iskalniki, predvsem Google, so del našega življenja. Vsakodnevno na spletu iščemo informacije, razvedrilo, skratka vse, kar nas zanima.

Ključ do uspeha, ko govorimo o iskalnikih in vašem podjetju ali znamki, je predvsem, da najdete ustrezne ključne besede z vidika oglaševanja in z vidika optimizacije spletnih strani oz. vsebinskega marketinga.

Želiš vedeti, kako priti do najboljših ključnih besed? Pojdimo čez korake raziskave.

1. BRAINSTORMAJ

Začni razmišljati o vseh ključnih besedah, ki se skladajo z vašo ponudbo, po katerih bi uporabnik potencialno iskal.

Zabeleži si vse, kar ti pride na misel.  A to je samo tvoj in vaš notranji vidik.

2. POSTAVI SE V VLOGO UPORABNIKA

Ko narediš začetno miselno viharjenje, zapisane besede začni preverjati v Googlu. Že po pregledu prve strani ti Google na dnu ponudi povezane ključne besede, ki jih ljudje uporabljajo za iskanje.

Tudi samodejni predlogi (angl. auto suggest), ki ti jih Google izpiše že, ko tipkaš besedo, so ti lahko dobra iztočnica. Dopolnjevanje namreč deluje po principu izpisovajna najbolj popularnih iskanj.

3. PREGLEJ ORGANSKA ISKANJA ZA VAŠO SPLETNO STRAN

Če imate že več časa delujočo spletno stran, je naslednja stvar, ki jo naredite, odprete Google Adwords in pogledate, kako kaže z organskim iskanjem za vašo spletno stran.

Če spletne strani še nimate, boste to preverili po določenem času delovanja.

Sicer Google AdWords ne da globljega vpogleda, ampak še vedno ponudi neke predloge, ki so lahko zelo smiselni.

4. PREBRSKAJ GOOGLOV KEYWORD PLANNER

Prišel si do poglavitne točke raziskave ključnih besed. Najprej brezplačno ustvariš Google Adwords račun, da lahko uporabiš orodje Keyword Planner in pričneš z raziskavo. Na voljo so ti sicer še nekatera druga orodja, o katerih več v videu.

Keyword Planner ponuja 3 različne možnosti izbire ključnih besed:

Ključne besede iz nabora nato vneseš v temu namenjeno polje, določiš lokacijo, jezik targetiranja, iskalno omrežje in pogledaš podane ideje.

Prikaže se ti malo morje besed s številnimi parametri.

Z večjo konkurenco je cena ponavadi zaradi zasičenosti večja. Najbolj optimalno je, če najdeš zelo iskano besedo na manj zasičenem trgu, ki bo verjetno prinesel nižjo ceno.

Dodatno lahko klikneš na skupinske ideje (angl. group ideas).

5. S KEYWORD PLANNERJEM NAREDI DEJANSKI PLAN

Hkrati z raziskavo lahko ključne besede že dodaš k naslednjemu koraku, ki je planiranje.

S tem narediš selekcijo, znotraj katere se ti glede na tvoj proračun izpiše najbolj optimalen nabor besed.

Naj pa izpostavimo, da to vzemi kot pomoč in ne kot 100 % odločitev.

6. PREVIDNO IZBERI KONČNI NABOR BESED

Pomembno je, da razlikuješ med splošnimi in specifičnimi ključnimi besedami.

Ne naredi napake, da izbereš le splošne, saj večina iskanj uporabnikov temelji na specifičnih ključnih besedah.

S slednjimi imaš možnost tudi bolje opredeliti nakupno fazo potrošnika in nabor prilagodiš, da bo ustrezal tvojim ciljem.

Ko imaš vendarle končni izbor začrtan, lahko ključne besede direktno preneseš v Google AdWords ali pa si jih preneseš kot dokument.

7. ANALIZIRAJ OBNAŠANJE IZBRANIH KLJUČNIH BESED

Proces se seveda ne zaključi ob končnem izboru.

Za oglaševanje kakor tudi za vsebinski marketing je pomembna optimizacija skozi čas. Ne pozabi torej spremljati in analizirati obnašanje izbranih ključnih besed, ki jih glede na ugotovitve v Google Ads kampanji lahko prilagajaš.

V triinštirideseti oddaji POINT OUT Weekly  ti predstavimo enostavno razlago zapletenega optimiziranja spletnih strani in oglaševanja na podlagi ključnih besed.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim slišali o:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!