Kako optimizirati LinkedIn profil: 10 nasvetov za boljšo izpostavljenost

Ustavi se za sekundo in pomisli – potencialni zaposlovalec “googla” tvoje ime. Kateri rezultate želiš, da se pojavijo na prvih mestih?

kako optimizirati linkedin profil

V kolikor daš kaj na svojo prisotnost na spletu ali pa celo gradiš na svoji osebni znamki, potem je povezava do tvojega LinkedIn profila rezultat, ki si ga želiš čim višje med zadetki.

Pravzaprav, v kolikor že imaš odprt LinkedIn račun, obstaja velika možnost, da je ta že sedaj med prvimi petimi zadetki. Tako zelo relevantni so LinkedIn profili v “očeh” Googla.

To je velika prednost v luči predstavitve pred potencialnimi zaposlovalci, nesporednimi iskalci kadrov (t.i. headhunterji) in drugimi odločevalci v podjetju. A lahko je tudi velika slabost, če je tvoj profil nedodelan.

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

Te LinkedIn še vedno ni prepričal? Tukaj je nekaj dejstev v razmislek:

Če si prišel do te točke, sem te (ali pa vsaj upam) uspel prepričati, da mora tvoj profil izstopati in delovati tebi v prid, ko pride do novih zaposlitvenih priložnosti. Tukaj so moji nasveti, kako optimizirati LinkedIn profil.

Pa pojdimo po vrsti.

1. Začni s profesionalno fotografijo

Razlog je očiten – predstaviti se moraš na najboljši možen način.

In da, če si morda mislil drugače – prvi vtis je še kako pomemben. Amy Cuddy, socialna psihologinja, pravi, da je bolj pomemben kot si morda misliš. In zanj imaš le eno priložnost.

Kako pomembna je profilna fotografija, kaže že objava na blogu, ki jo je spisala kar ekipa pri LinkedInu. Ponudili so 5 nasvetov:

profilna fotografija linkedin

Ista oseba, dva zelo različna prva vtisa.

Slabše od slabe profilne fotografija je zgolj, če fotografije sploh nimaš. Kadar brskam po LinkedInu, praktično nikoli ne kliknem na profil brez fotografije. Podobno slišim tudi od drugih kolegov.

V kolikor nisi prepričani, da lahko sami poskrbiš za odlično profilno fotografijo, razmisli o najemu profesionalnega fotografa. Zaupaj mi, še kako se splača.

In še en podatek, po statistiki profili s fotografijo dobijo kar 14-krat več ogledov. Je potrebno še kaj dodati!?

2. Izberi udaren podnaslov (naziv)

Naziv ali podnaslov je eden najpomembnejših delov tvojega profila, saj vpliva na to, kdaj bo prikazan v rezultatih iskanja. Izbrati želiš tak naziv, ki te bo predstavil in povedal nekaj o tem, kaj počneš in znaš v poslovnem življenju. Razmisli o tem, kako želiš biti viden. Vsakič, ko se pojaviš na LinkedInu, bo ta podnaslov prikazan ob tvojem imenu.

Nekateri strokovnjaki za LinkedIn priporočajo, da izbereš naziv za zaposlitev, ki jo želiš in ne naziva delovnega mesta, na katerem si trenutno. Zaposlovalci namreč med iskanjem kandidatov pogosto iščemo specifične nazive delovnih mest.

Svoj naziv poskusi optimizirati za iskalnik, a s ključnimi besedami ne pretiravaj. Naj bo kratek, jasen in naj vključuje ključne besede.

naziv-podnaslov-linkedin-1

Primer slabega podnaslova/naziva

naziv-podnaslov-linkedin-2

Primer dobrega podnaslova/naziva.

S ključnimi besedami mislim na besede in fraze, ki bi lahko zanimale zaposlovalce. Kreativnost pusti na strani – taki nazivi mogoče zvenijo odlično, a v resnici jih nihče ne vpiše v iskalnik. Da bi bil najden, moraš vpisati besede, kot so “oblikovalec uporabniške izkušnje”, “UX oblikovalec” ali pa “copywriter” in “tekstopisec“.

3. Napiši svoj “elevator pitch”

Če je naslov morda kar najbolj pomemben del LinkedIn profila, je povzetek zagotovo drugi na seznamu. Večina ljudi bo preskočila pisanje povzetka. Ne bodi eden izmed večine.

Pri povzetku imaš bolj proste roke in si lahko kreativen. Naj bo tak kot motivacijsko pismo, ki bi ga napisal za svojo sanjsko službo. Naj bo torej najboljše pismo, ki si ga kadarkoli napisal.

Na voljo imaš 2000 znakov, zato z dolžino nisi pretirano omejen. Dodaj vse od tvojih veščin in izkušenj do ciljev ter uspešnih zgodb. Prav tako je povzetek dobra priložnost, da v besedilo vključiš ključne besede. Tudi te bo LinkedIn upošteval pri iskanju.

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

4. Nastavi unikaten URL tvojega profila

Povečaj možnost, da se tvoj profil pojavi na vrhu iskalnih rezulatov v Googlu tako, da nastaviš svoj URL.

URL spremeni v svoj ime in priimek. Verjemi mi, ne želiš ničesar drugega – le ime in priimek. Tako kot imam jaz: linkedin.com/in/zoranbosancic

Tukaj preberi, kako ga spremeniš.

5. Naj bo tvoj cilj izpopolnjen profil

LinkedIn je tvoj spletni CV. Tako kot potencialnim delodajalcem ne pošiljaš nepopoln CV (vsaj upam, da ne), tako tudi tvoj LinkedIn profil ne sme biti nedokončan.

Poskusi doseči najvišji nivo dokončanosti (angl. Completeness Level). Razmišljaj o svojem LinkedIn profilu z enako mero resnosti kot o klasičnem življenjepisu.

Najvišji nivo dokončanosti je ‘’All-Star’’. Da bi ga dosegel, moraš dodati vsaj:

Bolj kot je profil izpopolnjen, večje so možnosti, da se pojavi v iskalnih rezultatih.

6. Pridobi priporočilo za vsako pozicijo

Priporočila služijo kot dokaz tvoje uspešnosti. Nekaj je govoriti lepo o sebi. Nekaj povsem drugega pa, ko o tebi nekaj dobrega povejo ostali.

priporocilo za linkedin

Primer dobro napisanega priporočila na LinkedInu.

Naj te ne bo sram. Pošlji prošnjo za priporočilo osebam, s katerimi si v preteklosti delal. Priporočila zavzamejo pomemben del profila in zaposlovalci jim vedno namenimo pozornost.

Če imaš težave s prošnjami za priporočila, uporabi ‘’quid pro quo’’ logiko. Samoiniciativno napiši priporočilo osebi, ki si ga zasluži, in običajno ti bodo drugi z veseljem vrnili uslugo.

7. Dodaj veščine in pridobi potrditve drugih (angl. skills and endorsements)

V profil lahko dodaš do 50 veščin. Morda se sliši veliko, a vendar lahko kaj hitro zmanjka prostora. Če tvoje znanje in veščine vključujejo kaj na temo družbenih omrežjih, lahko prostor zavzame veliko podobnih ključnih besed: ‘’social media’’, ‘’social media management’’, ‘’social media marketing’’ ipd.

Zato dobro razmisli. Dodaj veščine, ki so pomembne za stroko, v kateri želiš delati, dobiti zaposlitev in biti prepoznan. Uredi jih tako, da se najbolj pomembne pojavijo na vrhu.

vescine na linkedinu

Profil poln veščin in potrditev drugih.

8. Osredotoči se na mreženje

Prava moč LinkedIna je v mreženju. Več povezav ko imaš, večje so možnosti, da se pojaviš v iskalnih rezultatih.

Ta študija kaže, da večina novih zaposlitev ni nikoli oglaševanih. Verjetnost je torej velika, da boš o svoji sanjski zaposlitvi lahko izvedel le preko nekoga, ki ga poznaš oz. si z njim povezan.

Začni z dodajnjem prijateljev, družine, sošolcev, sodelavcev, profesorjev … Čez čas se bo tvoje omrežje razširilo in kaj hitro boš ugotovil prednosti širokega omrežja.

Mimogrede – pripravili smo tudi oddajo o pomembnosti mreženja in osebne znamke z Ajšo Vodnik, strokovnjakinjo s področja. Priporočamo ogled. 🙂

Nikoli ne pozabi dodati oseb, ki si jih spoznal na kakšnem poslovnem dogodku ali po tem, ko si bil z njimi na poslovnem sestanku.

9. Svojemu profilu dodaj druga gradiva

Ključna razlika med dobrim in odličnim profilom so dodatna (digitalna) gradiva. Zakaj bi pisal o svojih rezultatih in dosežkih, če jih lahko pokažeš?

Z dodatnimi gradivi bo tvoj profil bolj privlačen in zanimiv. Verjetnost je, da bodo obiskovalci profila na njem preživeli več časa, kar je odlično!

Uporabi vsebino, ki je v skladu s tvojo predstavitvijo in osebno znamko. Dodaj čim bolj različne različne oblike gradiv: dokumente, videi, prezentacije itd.

optimizacija linkedin profila

Pretekle izkušnje obogatene z digitalnimi vsebinami.

Hej, tukaj je še ena ideja – zakaj bi svoj povzetek (glej 3. točko) napisal, če ga lahko posnameš in objaviš kar kratek video?

10. Objavi kakšen članek

Naj bo LinkedIn tvoj osebni digitalni PR kanal. Več ko boš pisali, večkrat se boš pojavil v “feedu”. Posodobi svoj profil ali napišite objavo na LinkedIn pulse.

To je odličen način, da te drugi odkrijejo in dobijo vpogled v to, kar te zanima in kako razmišljaš. Pripomoglo bo k temu, da si zgradiš ugled in ostaneš v mislih potencialnih zaposlovalcev.

Razmisli o deljenju svojih ključnih dosežkov, svojih misli in deli nasvete ter trende iz industrije, v kateri deluješ.

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

Bonus nasvet: Spremeni nastavitev in naredite svoj profil javno dostopen

Zadnji korak. Vse bi bilo zaman, če tvoj profil ni nastavljen na “javno”. Noben profil se ne pojavi v Googlu, če ni javen. Ni nujno, da je profil v celoti javen, a poskrbi, da so ključni deli vidni iskalnikom.

Še čisto zadnja zadeva: Deli članek s svojimi prijatelji, za katere misliš, da potrebujejo nasvete, kako optimizirati LinkedIn profil! Moja hvaležnost bo brezmejna. Hvala! 🙂