Kako napisati odličen blog prispevek ob vsakem poskusu? [POINT OUT Weekly #44]

Ustvarjanje lastnega bloga znotraj podjetja ali organizacije je odličen način vsebinskega marketinga.

Ampak to, da blog prispevke pišeš, še ne pomeni, da to počneš učinkovito in kakovostno.

Velikokrat lahko slišiš “bolje se je samo lotiti, kot preveč premišljevati in organizirati”, kar je za začetek res. A polagamo ti na srce, da ko se lotiš pisanja, vendarle vlagaš trud v to, da bodo blog prispevki izstopali iz povprečja.

In kako to storiti?

1. Definiraj in razumi svojo ciljno skupino

Še pred pisanjem moraš dobro razumeti, kdo je tvoja ciljna skupina in bolj specifično ciljna persona oz. več person.

To je korak, ki ga veliko podjetij dostikrat pozabi in njihov vsebinski marketing ni prilagojen lastnemu občinstvu, ki zato od tega ne prejme veliko kakovostnih informacij, primernih zanje.

Razumevanje ciljnega občinstva ti omogoči, da prilagodiš v prvi vrsti vsebino in kot drugo način komuniciranja. S tem mislimo na ton komuniciranja, oblike nagovarjanja in samo besedišče kot tako.

2. Brainstormaj in nabiraj ideje

Ko svojo ciljno skupino poznaš bolje kot lasten žep, začni z nabiranjem idej za tematike.

Pomembno je, da vedno izhajaš iz uporabnika, nikoli iz sebe. Vedno se postavi v njegovo vlogo, da razumeš, kaj potrebuje, kakšne infromacije išče.

Poleg tega, da z brainstormanjem že nabereš nekaj idej in jih iščeš s pregledom konkurence in najboljših primerov, ne pozabi, da najboljše tematike izveš ravno iz ust ciljnih person.

Stopi v kontakt z njimi, pristopi osebno in iz pogovora razberi, kaj si želijo in kaj jih teži. Preglej spletne forume in Facebook skupine. Vstopi v njihovo okolje. Tam boš našel kup možnih tematik, o katerih se morda še ni prav veliko pisalo.

3. Oblikuj zasnovo, določi naslov in napiši uvod

Za pritegnitev bralca sta gotovo najpomembnejša naslov in uvod. To so tista vrata v svet tvoje znamke, ki jih uporabnik bodisi odpre, ali pa ne vstopi skoznje.

Naslov naj bo udaren in pove bistvo ter hkrati pritegne določeno ciljno skupino. Uvod pa začini s kakšno res pomembno informacijo, vprašanjem, izpostavitvijo namena blog prispevka. Nujno je ustvariti vabo, ki bo uporabnika navdušila, da prebere celoten zapis.

V smislu dobro pripravljenega blog zapisa, ki bo imel rep in glavo ter bil zapakiran v dobro celoto, pa je najpomembnejša zasnova. Ta te usmeri, ti da fokus in ti pomaga, da ne zaideš.

4. Napiši odličen blog prispevek

Tako, čas je, da se lotiš jedra – pisanja samega blog prispevka.

Nasvete bomo razdelili na vsebinski in oblikovni del.

Za vsebino je pomembno, da ponudiš dodano vrednost. Dodaj nove informacije, napiši vsebino z drugačnega zornega kota, sledi trendom, odloči se, kaj bo tvoja posebnost in ne razočaraj.

Hkrati pa skozi celoten blog vključuj pozive k dejanju (CTA-je), to bo tvoj blog naredilo še bolj učinkovit z vidika akcije uporabnika.

Po drugi strani pa je zelo pomembno, da uporabljaš kratke povedi, preprost jezik, si konsistentnen v stilu in besedilo razdeliš na smiselne odstavke. Vsebino lahko predstaviš tudi v točka oziroma alinejah, saj s tem narediš vse skupaj bolj pregledno.

Seveda pa ne pozabi, da si jezikovno korekten.

5. Dodaj slike, videe in grafike

Za lažji pregled, nadgradnjo vsebine in dodatno ponazoritev za bralca uporabljaj slikovno in video gradivo.

Zelo dober dodatek in popestritev so tudi grafike oziroma infografike, ki na zelo pregleden način povzamejo vsebino. Bralci s tem dobijo kratek vizualni pregled, kar si lahko nenazadnje tudi shranijo.

6. Daj v pregled

Sami pogosto ne opazimo lastnih napak, zato naj vselej besedilo nekdo za tabo prebere. Pa naj bo to član ekipe, naročnik, morda nekdo iz ciljne skupine.

Še prej pa je dober samostojen pregled tako, da besedilo prebereš na glas. To ti bo dalo dober uvid v to, ali besedilo teče, prej bodo opazne tudi spregledane napake.

7. Posodobljaj že objavljeno

Tudi, ko je enkrat članek objavljen, se ne konča, ampak se ga vedno lahko posodablja.

Poleg tega pa je nujno, da ko enkrat zaženeš pisanje blog prispevkov, ostaneš konsistenten. Uporabnike namreč navadiš na ponujeno vrednost in te navade in zaupanja ne želiš prekiniti. To je namreč nekaj najbolj učinkovitega za uspešnost tvoje dejavnosti.

 

V štiriinštirideseti oddaji POINT OUT Weekly ti predajamo nasvete, kako napisati učinkovit in kakovosten blog zapis za vsebinski marketing, ki bo privabljal in konvertiral bralce.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

 

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!