Kako pameten je Googlov iskalnik? [POINT OUT Weekly #71]

Teme se lotevamo ravno v času, ko je iskalnik Google predstavil prenovljeni brskalnik Chrome ob njegovi deseti obletnici. Dejstvo je, da je Google danes nekaj popolnoma drugačnega iskalniku, ki smo ga poznali pred dvema desetletjema.

Če je le nekaj let nazaj bolj ali manj iskal primerjalno in t.i. “računalniško” s primerjavo prave kombinacije besed, je do danes postal veliko bolj pameten. Naučili so ga misliti. Stvari so se še posebej spremenile v zadnjih petih letih, ko se je Google Chrome prebil med prva mesta najbolj pogosto uporabljenih iskalnikov.

1. Kako je Google iskal nekoč?

Google je nekoč pogledal, kolikokrat je omenjena beseda na strani in sklepal, da je to najprimernejša stran za določeno temo, kljub temu, da kontekst besedila morda temu ni bil najbolj primeren. V tistem času ga tudi ni zanimalo, koliko slik ali videov spletna stran vsebuje. Danes je težko predstavljivo, da je v začetku iskalnik samo enkrat mesečno indeksiral stvari, ki jih je imel v naboru. Danes to počne neprestano.

Šele pred približno petnajstimi leti je Google z eno od večjih nadgradenj udaril po prstih vse, ki so se do visokih pozicij v iskalnih zadetkih prebili tako, da so uporabili preveč enakih besed na svoji spletni strani. Kaznovali so torej prekomerno uporabo ključnih besed.

S temi spremembami so tudi pričeli pri rangiranju zadetkov upoštevati sopomenke in kontekst besedila.

Kasneje sta nas zadeli še dve veliki spremembi – personifikacija zadetkov in predpostavljanje, kaj sploh želiš vprašati. To so tisti stavki, ki jih Google izpiše, ko začneš oblikovati svoje vprašanje.

2. Panda, Pingvin in Kolibri

Malce kasneje sta prišla algoritma Panda in Pingvin in nič več ni bilo tako kot je bilo.

Panda dodeli tako imenovano “oceno kakovosti” na spletne strani, ta rezultat pa se nato uporabi kot razvrstitveni faktor. Z njo smo se v letu 2011 lahko dokončno poslovili od t.i. prekomerne uporabe ključnih besed oziroma “keyword stuffinga”. Izjemno ali kar edina pomembna je postala vsebina, vsebina in še enkrat vsebina. Čim boljša, nepodvojena in relevantna za uporabnika.

Dobro leto kasneje se je Pandi pridružil Pingvin, nov algoritem, ki naj bi dal še večji poudarek vsebini in dokončno kaznoval strani z nenaravnimi povratnimi povezavami (t. i. backlinki).

Čeprav še vedno vsi optimiziramo strani, nekateri pravijo, da so zaradi kontekstualnega iskanja ključne besede praktično izumrle. Žebelj v krsto naj bi “klasični“ optimizaciji ključnih besed dokončno zabil algoritem Kolibri, ki se fokusira na namen uporabnika (angl. “user intent”). Več podrobnosti o Google algoritmih in njihovemu delovanju lahko najdeš tukaj.

3. SEO

Predvideva se, da Google pri svojem rangiranju upošteva vsaj 200 parametrov. Najbolj pomembna je še vedno vsebina, pa tudi hitrost spletne strani, varnost ter signali, ki jih Googlu pošiljamo iz družbenih omrežij. Zaradi porasta uporabe mobilnih telefonov je poleg faktorja vsebine vedno bolj pomemben postajal tudi geografski faktor – lokacija. Google je pričel prioritirirati strani, ki so dobro pripravljene za mobilne telefone.

Ker se prevideva, da je približno 80% iskanih vsebin na internetu videu vsebin, le-te čedalje več pridobivajo na pomenu. Ljudje kljub temu še vedno iščemo z besedami. Včasih so bile to kratke besedne zveze, danes pa uporabljamo vedno daljše fraze. To je Googlu všeč in pri svojem rangiranju zadetkov upošteva, kako iščemo ter temu primerno optimizira vsebine.

Zanimivo je na primer, da Google ve, da sta dj in dž pogosto kar đ oziroma obratno.

4. Umetna inteligenca

Algoritem naj bi kmalu v celoti zamenjala umetna inteligenca. Že zdaj torej Google išče kontekstualno in upošteva uporabnika. Sproti se uči, kaj si že iskal in ugiba, kaj bi te še utegnilo zanimati. Ugiba tudi namen tvojega iskanja. Od tega, kako dobro bo uganil, kaj natanko iščeš, je nenazadnje odvisna njegova uspešnost. Če na primer iščeš Lučko, vam bo med drugim ponudil razlago imena, frizerski salon Lučka, lučko za v otroško sobo in tudi sladoled Lučka. Vse na prvi strani.

Tudi ljudje ne iščemo več tako, kot smo nekoč. Na Google iskalniku zdaj pogosto postavljamo kar vprašanja – ta ima Google rad, saj njihove odgovore zlahka razvrsti v t. i. predstavljene izrezke (angl. featured snippets). Tej poziciji v iskalnih zadetkih bi lahko rekli tudi “nulta pozicija”, saj se nahaja v okvirčku nad vsemi ostalimi zadetki in uporabniku ponuja odgovor na vprašanje brez klika na samo stran. Žal v slovenščini to še ne funkcionira tako dobro kot v angleščini.

5. Prihodnost Googla

Kam pa lahko vse te stvari vodijo? Kako pameten lahko postane Google? V zadnjem obdobju sicer ne uvaja večjih sprememb, temveč samo nadgrajuje svoj algoritem. Zanj se že ve, da ga bo do neke mere nadomestila umetna inteligenca. Kaj pravzaprav to pomeni, lahko v tej točki samo ugibamo. Vemo recimo, da se vedno bolj uresničuje iskanje z glasom.

Funkcija glasovnega iskalnika se je sicer začela nekje drugje, pri Siri. Zdaj poznamo še Alexo in Google Home. Manjši ali večji zvočnik, s katerim se lahko pogovarjate, ga kaj vprašate, prosite, da vam nekaj poišče, za zdaj še ni na voljo v Sloveniji. Od tega, da je začel Google v svoje zadetke vključevati tudi fotografije in videe postaja tako tudi vedno bolj pomembno, kako bodo ljudje iskali z glasom ter kako bo Google te zadetke razvrščal.

Google Asistent bo, ob prihodu v Slovenijo za vas lahko opravil klice, vas naročil k frizerju, … Ko pride do umetne inteligence, moramo seveda biti precej previdni. Predvsem zato, ker obstaja ogromno priložnosti, da se nekaj tako odličnega izkoristi v negativne namene.

Google je pred kratkim predstavil Android Things, gre pa za program, ki ga bodo razvijalci IOT (Internet stvari, angl. “Internet of Things) lahko implementirali v svoje naprave. Prednost je, da bodo svojemu programu zagotavljali neprestane nadgradnje.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V tej oddaji se dobiš odgovore na naslednja vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.