Kako internet stvari vpliva na digitalni marketing? [POINT OUT Weekly #53]

Internet stvari (angl. internet of things – IoT) vključuje vse naprave, ki imajo dostop do interneta in se lahko povežejo z drugimi (podobnimi) napravami.

Gre torej za vse od pametnih telefonov in ur, slušalk ter naprav, kot so Alexa in Google Home, pa vse do hladilnikov, štedilnikov, televizorjev in luči.

S tem se meja med offline in online vse bolj briše.

Število naprav, ki dostopajo do interneta, se je v zadnjih 5 letih podvojilo. Do 2020 pa naj bi bilo število tovrtnih naprav seglo že do 26 milijard.

Kakšne naprave lahko pričakujemo v prihodnje?

Ne glede na to, da IoT obstaja že lep čas, je vseeno še precej na začetku razvojnega cikla. Trenutno še ne poznamo pravega vpliva, a neizbežno je, da se bodo pojavljale nove naprave, na katere danes niti ne pomislimo.

Zaenkrat se nakazuje veliko priložnosti v odpravljanju majhnih težav v vsakodnevnih rutinskih opravilih.

Nove naprave, nove priložnosti za oglaševanje?

Zavedati se moraš, da vse te naprave predstavljajo agregator za masovno zbiranje podatkov, kar pa je hrana za oglaševalce. Prav vsaka taka naprave namreč lahko postane odlična priložnost za interakcijo oglaševalca z uporabnikom.

A potrebo se je vprašati, kako se bodo ti podatki izkoristili? Paziti moramo, da ne bo vse skupaj šlo v smeri manipulacije, ampak le za natančno targetiranje.

Kot rečeno, lahko pričakujemo, da bodo veliki podatki (angl. big data) postali še bolj – veliki. Podatki o kupcih se bodo zbirali preko več točk dotika (angl. touchpoints) oz. preko več različnih naprav.

Za marketing to pomeni, da bomo imeli veliko boljšo predstavo o kupčevem nakupovalnem procesu, njegovih odločitvah, motivaciji itd.

Kaj pa zasebnost in transparentnost?

Sledenje predstavlja tudi odgovornost marketinga, da za kupce ustvari pozitivne izkušnje v nakupnem procesu.

Tudi tebi se verjetno poraja veliko vprašanj, ki se nanašajo na transparentnost in zasebnost. Dve stvari, ki nam prideta na misel sta:

Za jasen odgovor potrebujemo še nekaj časa, a zagotovo lahko pričakujemo več regulative in poskusov zaščite teh podatkov – kot npr. GDPR.
Odgovornost je tudi na uporabnikih, da te podatke čim bolj zaščitijo z možnostmi, ki so jim na voljo.

Kako se s tem spreminja vloga agencij?

Agencije se bodo morale bolj povezati in vključiti v procese podjetij ter neposredno z njimi vzpostaviti nove procese, pristope in strategije ter pomagati pri upravljanju.

Hkrati bo verjetno vse bolj pomembno tehnično znanje in znanje osredotočeno na obdelavo podatkov.

V triinpetdeseti oddaji POINT OUT Weekly predstavljamo, kaj je internet stvari, kako vpliva na digitalni marketing in kako se bodo stvari spremenile.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

 

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.