Kaj je IGTV in kako ga lahko tvoje podjetje izkoristi? [POINT OUT Weekly #66]

IGTV (Instagram TV) je nova aplikacija izpod prstov Instagrama, obstaja pa tudi funkcionalnost znotraj osnovne Instagram aplikacije. Od ostalih aplikacij, ki temeljijo na ogledih video posnetkov se razlikuje kar v nekaj različnih točkah.

1. Katere so ključne funkcionalnosti?

Videi so prilagojeni naravnemu načinu uporabe mobilnega telefona v vertikalni oz. pokončni obliki. Za razliko od ostalih video platform IGTV ne temelji povsem na iskalniku. Videov torej ne potrebuješ pred ogledom tudi poiskati, ampak se ti pojavijo takoj ob priklopu na aplikacijo in se sprožijo oz. predvajajo od trenutka, ko odpreš aplikacijo.

Prav tako IGTV ne pozna omejitve kot ostale podobne platforme. Ustvarja lahko kdorkoli in kadarkoli. IGTV ima kanale in je v osnovi izredno podoben televiziji. To se dogaja, ker online občinstvo postaja vedno bolj podobno tistemu, ki uživa v gledanju televizije.

Ni potrebno iskanje, saj aplikacija sama predlaga videe, ki bi te utegnili zanimati. Pozna razdelke “For You”, ki predlaga na podlagi algoritma in kar bi tebe lahko zanimalo, “Following” oziroma ljudje in profile, ki jim slediš, “Popular” ali popularni videi na aplikaciji in pa seveda “Continue Watching” z videi, ki jih še nisi pogledal do konca.

2. Zakaj se je Instagram odločil zanj?

Instagram se je razvil iz enostavne aplikacije za deljenje fotografij s filtrom za lepši izgled. Ko je nastal, mobilni telefoni niso bili dobro razviti, kamere niso bile kvalitetne in omrežje ni bilo tako močno. Ljudje čedalje več časa preživljajo ob uporabi svojega mobilca.

Leta 1930 je kar 65% američanov tedensko hodilo v kino. Ko jim je bil predstavljen TV je to število drastično upadlo. Trend se trenutno premika v tej smeri, da se podobno dogaja s televizijo.
Instagram in YouTube sta trenutno med mladimi najbolj močni platformi. Milenijci namreč ne gledajo več televizije, ampak svoj čas porabijo za socialna omrežja. Ker se YouTube med prebivalstvom, še posebej mladimi, vedno bolj dviga, želi enako storiti tudi Instagram. Na ta način bo konkurenca YouTubu. To je nevarno področje, saj je veliko storitev, kot sta naprimer Vimeo in Twitch že poskušalo odvzeti primat YouTubu.

Instagram stopa na področje YouTuba, ki bo najbrž še naprej imel primat. Za mlade so spletni ustvarjalci in influencerji vir informacij, novic, zabave in nasvetov. Je pa YouTube veliko bolj zasičen, vsebine je vselej potrebno iskati. Tako lahko IGTV postane prostor, kjer zanesljivo najdeš nekaj, kar te bo zanimalo. Najbolj pomembni značilnosti sta instantnost predvajanja in vertikalnost videov, saj smo namreč navajeni gledati videe na Instagramu v pokončni obliki (Instagram Story).

3. Kako izkoristiti IGTV sebi v prid?

Če so vsebine že pripravljene, lahko še vedno objaviš horizontalni video in uporabnika tako motiviraš, da obrne telefon in video gleda v vertikali. Tako lahko videe, ki so bili narejeni v horizontalni obliki “recikliraš” preko IGTVja.

Instagram ima že 1 milijardo mesečno aktivnih uporabnikov. Trenutne vsebine še niso pravi TV in ni pravih oddaj. Videi so pogosto pod eno minuto, kar ni priporočljivo. Ker na IGTVju še ni velike konkurence, jo je dobro uporabiti. Zaradi pomembnosti platfome pa seveda ne smeš zanemariti ustvarjanja novih vsebin za IGTV.

Za ogled primerov dobre prakse ti priporočamo ogled IGTV profilov:

Videi so lahko dolgi od 15 sekund pa vse do 10 minut za začetnike. Kasneje lahko videe snemaš vse do ene ure. S tem časom pridobiš prostor za storytelling. Tako se lahko lažje povežeš s svojimi gledalci in ljudmi, ki te spremljajo.

šestinšestdeseti oddaji POINT OUT Weekly ti torej ponujamo pomembne informacije o IGTVju in njegove ključne funkcionalnosti.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim slišali o:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!