Hashtag strategija na Instagramu — nepotrebno delo ali ključ do uspeha?

Kaj če bi ti povedala, da na družbenih omrežjih obstaja preprosto orodje, s katerim lahko povečaš vključenost sledilcev in prepoznavnost svoje znamke ter ob tem preučuješ, kaj dela konkurenca? Ne verjameš? To orodje so … hashtagi!

hashtag startegija na Instagramu

Danes na družbenih omrežjih skoraj ni objave, ki ne bi bila zaznamovana z “lojtro” in besedami, ki ji sledijo. Si se že kdaj znašel v situaciji, ko nisi vedel, kater hashtag bi bilo najbolje uporabiti ali kako izbrati prave hashtage, ki bodo pritegnili pozornost potencialnih kupcev? Beri naprej in odkrij skrivnost, kako do uspešne hashtag strategije.

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

Zakaj so hashtagi tako priljubljeni?

Hashtagi so besede ali besedne zveze ob znaku #, ki na družbenih omrežjih delujejo podobno kot ključne besede v Googlu. Kar pomeni, da ko ljudje iščejo določeno besedo, se jim prikažejo objave, ki vključujejo hashtag s to besedo. Hkrati pa omogočajo lažjo sledljivost in opaženost, podjetja jih uporabljajo tudi, ko želijo predati svoje sporočilo, ustvariti gibanje ali kampanjo. 

Hashtage lahko brez dvoma označimo za družben fenomen, ki je lani praznoval 10. obletnico. Po vsem tem času so še vedno zelo priljubljeni, njihova popularnost pa se je iz Twitterja, kjer se je pojav hashtagov začel, razširila tudi na vse ostale digitalne platforme. Danes so hashtagi sestavni del digitalnega marketinga na družbenih omrežjih, predvsem pa so uporabi na Instagramu. Ali ima lahko majhna lojtrica (#)  res tako velik vpliv na uspešnost tvojih objav? 

Poglejva, zakaj bi jih podjetja morala uporabljati.

1. Povečajo prepoznavnost znamke.

Če si v poslovnem svetu in na Instagramu nov, ti lahko hashtagi precej pomagajo pri prepoznavnosti in doseganju širšega občinstva. Ko bodo uporabniki v Instagramov iskalnik vpisali besedo ali besedno zvezo, bodo našli objave, pri katerih je ta beseda (besedna zveza) uporabljena v hashtagu. 
Tako se bodo med množico objav pojavile tudi tvoje objave z istoimenskim hashtagom. Enako velja za tiste, ki so na Instagramu že specialisti — hashtagi jim bodo povečali doseg (angl. reach) objav ter po možnosti prinesli nove sledilce in potencialne stranke. Tvoje objave bodo namreč našli pravi ljudje, ki sami iščejo takšno vsebino, ki jo ponujaš.

2. Izpostavijo znamko.

Podjetja si velikokrat izmislijo tudi oznamčen hashtag (ang. branded hashtag), ki ima potencial, da ga bodo ljudje sprejeli in se začeli povezovati z znamko. 

Kako to deluje? Hashtage si lahko zamislimo kot metodo “od-ust-do-ust”, saj se uporaba oznamčenega hashtaga v tvoji objavi lahko širi naprej med tvoje sledilce in nato njihove sledilce … Nastane mreža.

Ko prirejaš promocijski dogodek, hashtag ne poveže le tebe s potencialnimi kupci, temveč tudi kupce med seboj. Uporabljaš ga lahko pred dogodkom, med njim, aktualen pa bo tudi po njem. 
Enak učinek bosta dosegla sodelovanje z influencerji ali prirejanje nagradnih iger, kjer lahko kot pogoje sodelovanja določiš objavo fotografije z izdelkom tvojega podjetja in označbo s hashtagom. Možnosti je ogromno, kako boš uporabil svoje hashtage, je odvisno od tebe. Bodi kreativen. 🙂

mreza hashtag strategije
Mreža hashtag strategije, ki povezuje influencerje, kupce in podjetja na promocijskih dogodkih.

3. Aktivirajo sledilce. 

Sledilce lahko k uporabi svojega hashtaga, kot že omenjeno, spodbudiš s pomočjo nagradnih iger. Vendar to še zdaleč ni vse. Hashtagi se velikokrat uporabljajo pri različnih lokalnih ali globalnih gibanjih. Lahko so družbeno, politično ali dobrodelno obarvana. 

Hashtagi ljudem lažje pomagajo, da sledijo objavam ob večjih (prelomnih) dogodkih, globalnih gibanjih in akcijah. Na ta način lažje sledijo problematikam in se lažje vključijo v razpravo. Zagotovo si že kdaj opazil hashtage #JeSuisCharlie, #MeToo, #TakeAKnee, #IAmAllWoman in mnoge druge.

Takšen način uporabe hashtagov je relevanten recimo za znamke, ki v jedro svojega delovanja postavljajo družbeno odgovornost in okoli tega gradijo prepoznavnost in vključujejo porabnike.

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

Hashtag strategija v 4 korakih

Zdaj se zagotovo strinjava, da so hashtagi precej uporabni in se jih splača uporabljati, zato jih je dobro maksimalno izkoristi. Pri tem boš potreboval dobro hashtag strategijo. Razkrijem ti jo v nadaljevanju.

1. Naredi raziskavo.

Ponavadi se na neznan teren ne podaš, ne da bi prej naredil raziskavo in preučil, kakšni izzivi te čakajo. Tudi hashtag strategija se začne s tem korakom — dobra raziskava te bo vodila v uspeh, zato si za zanjo vzemi dovolj časa.

Raziskavo lahko izvedeš na 3 ravneh:

2. Izberi glavni hashtag znamke in ga konsistentno uporabljaj.

Oznamčen hashtag, ki smo ga spoznali že zgoraj, ti bo pomagal pri prepoznavnosti blagovne znamke, kar je ena izmed pomembnejših lastnosti celotne hashtag strategije. Lahko gre preprosto za ime znamke ali pa slogan. Oznamčen hashtag je način, da uporabniki najdejo vsebine, ki si jih ustvaril zanje in olajša iskanje osebi, ki želi o tvoji blagovni znamki pridobiti podatke. Oznamčen hashtag naj bo enostaven in preprost, da ga ljudje hitro vpišejo v iskalno okno.

Svoje sledilce lahko spodbudiš, da branded hashtag uporabijo ob nakupu izdelka in tvoje podjetje na ta način označijo ter delijo s svojimi sledilci. Hashtag znamke uporabljaj tudi na promocijskih dogodkih, o čemer smo pisali zgoraj. Za uporabo hashtaga lahko prosiš tudi influencerje, ki so preizkusili tvoj izdelek. Na vse opisane načine se bo tvoj hashtag širil v veliko mrežo uporabnikov, ki bodo sčasoma tvoj hashtag avtomatično začeli povezovati z znamko, kar bo posledično lahko spodbudilo nakup tvojega izdelka ali storitve.

oznamčen hashtag
Nike konsistentno uporablja svoj oznamčen hashtag #justdoit, ki je tudi njihov prepoznavni slogan.

Hashtagi so torej sestavni del digitalnega marketinga na družbenih omrežjih, ki ne le da skrbijo za prepoznavnost znamke, lahko so celo glavna atrakcija celotnih kampanj. Zato imej med načrtovanjem strategije za nastop na Instagramu poleg oznamčenih hashtagov v mislih tudi hashtag kampanje, ki ga lahko vseskozi uporabljaš.

Leta 2011 je Coca Cola lansirala kampanjo, podprto s hashtagom #ShareACoke. Klasične embalaže je zamenjal napis z imenom posameznika, kar naj bi po mnenju podjetja ustvarilo bolj oseben odnos med potrošniki in navdihniti skupne trenutke sreče. Takrat je bil internet precej “brezobličen”, nepersonaliziran, personalizirane stekleničke pa so podjetju pomagale do uspešne kampanje, zgrajene na osebnem pristopu, ki so jo po letu 2011 še nekajkrat ponovili. Hashtag #ShareACoke je hitro postal popularen, ljudje pa ga uporabljajo še danes.

hashtag znamke
Hashtag #ShareACoke je na Instagramu uporabljen v mnogih objavah.

3. Naredi popolno mešanico.

Hashtagi delujejo podobno kot ključne besede. Ni važno, če se s svojo ključno besedo uvrstiš na prvo mesto, če je nihče ne išče. Enako je pri hashtagih. Uporabi tiste, ki jih ljudje iščejo, zato ti bo ta korak vzel nekaj dodatnega časa za dober premislek. Pri tem naj te opozorim, da se je dobro izogniti “množičnim” hashtagom, kot je na primer #love, saj boš s takim množičnim naborom objav težko tekmoval. Za lažjo predstavo, kako obširne hashtage je relevantno uporabiti — če tvoje podjetje cilja na slovenski trg, je dovolj, če so slovenski hashtagi uporabljeni v 2500+ objavah.

Zdaj, ko si naredil raziskavo in določil hashtag znamke, to združi v popoln sklop hastagov. Uporabi čim več raznovrstnih, da se bo tvoje ciljno občinstvo povečalo, kot je le mogoče. Zate imam nekaj idej, kako do raznovrstnih hashtagov:

Nekatera podjetja zagovarjajo popolno mešanico kot zapolnitev vseh 30 mest za hashtage: 10 lokalnih besed, 10 splošno “privlačnih” (#love, #sun, #instagood, #vegan …) in 10 takih, ki bi lahko pritegnile zanimanje potencialnega občinstva.

Namig: vse hastage si lahko zapišeš v poseben dokument in jih nato po potrebi urejaš, dodajaš in spreminjaš. 🙂

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

4. Število hashtagov.

Zdaj, ko sem ti razkrila dobro hashtag strategijo, ki te bo po vsej verjetnosti vodila do izbire “pravih” hashtagov, pa ostaja še eno pomembno vprašanje — Koliko hashtagov je najbolje uporabiti? Izkaže se, da na to vprašanje ni točno določenega odgovora, nekateri predlagajo 2, spet drugi 5-6, če pa se lahko domisliš dovolj ustreznih hashtagov, lahko celo zapolniš vseh 30 mest, rezerviranih za znak #.

O primernem številu hashtagov torej ni nekega absolutno pravilnega števila. Najbolje je, da si pri nalogi 1 (raziskava trga) pozoren še na ta dejavnik, da vidiš, koliko jih ponavadi uporabljajo mnenjski voditelji. Kolikšno število hashtagov bo torej najbolj delovalo pri tvojih objavah, moraš ugotoviti sam. Pa veliko sreče! 🙂

Možnosti uporabe hashtagov na Instagramu.

Če bereš to poglavje, predvidevam, da ti je o uporabi Instagrama že vse jasno. Ostaja le še vprašanje hashtagov — kako jih kreativno uporabiti (ne le pri opisu objav).

Dejstvo je, da so hashtagi in Instagram precej dobri prijatelji, vseeno pa je potrebno premisliti, katere izbrati. Beri naprej in razkrijem ti še kakšen nasvet, kako do prijateljstva hashtag-Instagram.

hashtag strategija na Instagramu

1. Instagram story.

O uporabi Instagrama smo že pisali, zato funkcije in nabor možnosti, ki jih ponuja Instagram zagotovo že poznaš. Temu je torej potrebno dodati le še poglavje o hashtagih. 

Instagram je lansko leto omogočil hashtage v storyjih, kar je še eden izmed načinov, kako lahko uporabniki opazijo tvojo vsebino. Delujejo na enak način kot hashtagi pod objavami — ko uporabniki iščejo hashtag, si lahko poleg objav ogledajo vse storyje z iskanim hashtagom. Edina razlika je, da jih lahko v storyjih uporabiš 10, pri objavah pa 30.

hashtag strategija na storijih
Uporaba hashtagov na storiju.

2. Hashtagi v bio.

Branded hashtag napiši že v svoj opis (ang. bio), da ga bodo sledilci, ki bodo obiskali tvojo stran, že takoj videli. Uporabljaj ga tudi na drugih družbenih omrežjih in sledilci ga bodo počasi začeli ponotranjiti.

hashtagi v bio Instagram
Tega se držimo tudi pri našem naročniku Astratex.

3. Hashtagi v opisu objave.

Hashtagi, ki si jih izbral, bodo najbolj učinkoviti v opisu objave. To pa ne pomeni, da jih moraš sledilcem vsiljevati. Uporabi malo bolj “prefinjen” način — presledki ali pike bodo omogočili lažje branje in razlikovanje med dejanskim opisom ter hashtagi.

uporaba hashtagov na instagramu
Primer, kako hashtage ločiti od dejanskega besedilnega opisa.

Česa ne priporočam?

Tako, dobil si veliko nasvetov, kako do učinkovitih hashtagov in kako jih uporabiti. Za konec bi te rada opozorila na to, čemu se moraš pri svoji hashtag strategiji izogniti:

Brezplačen webinar s praktičnimi nasveti

Razkrite so vse skrivnosti hashtag strategije. Z raziskavo trga, dobro premišljenim načrtom in kvalitetno izvedbo ti bo zagotovo uspelo izbrati popolno mešanico hashtagov za objave svojega podjetja. Da bo tvoja hashtag strategija še uspešnejša, pa nikar ne pozabi na influencer marketing (klikni na zapis).