Blaž Rat o transformaciji klasičnega dizajna v digitalni, kakovostnem oblikovanju in prihajajočih trendih [POINT OUT Weekly #37]

Kje danes vidimo večino grafičnih storitev? Tako kot vse ostalo, kar se tiče raznovrstnih komunikacij – na digitalnih zaslonih. Klasično grafično oblikovanje za plakate, billboarde, glasila, revije in podobno se je do določene mere moralo prilagoditi novim platformam.

Sámo jedro in proces oblikovanja sta v zadnjih petnajstih letih sicer ostala enaka. Zagotovo pa so se spremenila orodja. Več jih je in narejena so za širšo množico. Vsak se lahko v nekaj klikih nauči osnov in naredi prvi izdelek.

To je hkrati prednost in slabost. Prednost v smislu dostopnosti in učinkovitosti, saj smo pri delu lahko hitri in proces je olajšan. Slabost pa je ravno to, da je vsakdo lahko oblikovalec nekega izdelka in s časom vse postane sprejemljivo, a o kakovosti se niti ne sprašujemo več, pa bi se mogli.

Znanje o specifikah medijev z vidika oblikovanja je še kako potrebno. Tiskani mediji imajo svoje omejitve – poznati moraš materiale, načine tiska in procese dodelave. Enako velja za digitalno okolje. Poznati moraš vrste naprav in njihove lastnosti, zavedati se moraš kupa različnih dimenzij zaslonov teh naprav in kar je ključno – obvladati moraš uporabniško izkušnjo glede na specifične cilje.

Učinek, ki ga želiš doseči pa je pri obeh še vedno na nek način enak – kakovosten dizajn in njegovo uporabo na najvišji možni ravni.

Je torej digitalni svet v grafičnem oblikovanju dodatek konvencionalnemu ali njegova zamenjava?

Zagotovo bolj dodatek kot pa zamenjava.

Včasih imajo digitalni oblikovalci, ki so že vešči v oblikovanju za konvencionalne medije, prednosti, občasno pa to lahko predstavlja tudi omejevanje v pristopu oziroma v načinu razmišljanja.

Kot omejitev lahko izpostavimo nekoliko slabše poznavanje sodobnih naprav, kar pa se lahko reši s konstantnim učenjem. A prednosti ni za zanemariti, saj so konvencionalni mediji osnova za digitalne in imeti trdne temelje je lahko zelo koristno. Spet po drugi strani so ljudem, ki so z digitalnimi mediji odrasli, le-te veliko bližje.

Včasih se dizajnu zgodi krivica, ko se ga zaradi pomanjkanja časa zanemari. Naročniki dostikrat ne razumejo, koliko časa je potrebno za oblikovanje obsežnega projekta. Temu se je možno izogniti s čim boljšo časovno oceno projekta in tako, da naročnika že vnaprej pripraviš, kdaj lahko pričakuje dober končni rezultat. Do tega pa seveda lahko prideš z dolgim in tesnim sodelovanjem z naročnikom.

In kako dejansko poteka proces oblikovalskega projekta?

In če govorimo specifično o dizajnu kot kreativnem delu, brez uporabniške izkušnje – še tako dobra vsebina se težko “proda” brez privlačnega zunanjega izgleda.

Neverjetno okusno pijačo pakirano v polivinilasti vrečki verjetno ne bi kupil, kajne? Enako je z digitalnim produktom. V prvi vrsti konzumiramo z očmi. Seveda pa je kakovostna vsebina nujna. Vsebina je tista, ki narekuje obliko.

Ampak saj veš: Vsake oči imajo svojega malarja. Zato je zapleteno govoriti o dobrem in slabem dizajnu. Vseeno pa lahko kot eno izmed splošnih pravil kakovosti izpostavimo doseg “WOW” efekta.

Komaj čakamo, da vidimo, kaj digitalno oblikovanje čaka v prihodnosti. Obogatena resničnost (angl. augmented reality) in podobni trendi bodo prinesli nove potrebe, drugačne oblike in orodja, marsikaj se bo potrebno priučiti, kar je naravni proces. O tem, kje in kako spremljati novosti o digitalnem marketingu smo že pisali v enem izmed blog zapisov.

V digitalnem okolju je dobro pozornost nameniti blockchain tehnologiji, saj bi lahko precej prevetrila sedanji način življenja in s tem prinesla nove načine oblikovanja.

Nekaj je torej jasno: Zanimivo bo.

V sedemintrideseti oddaji POINT OUT Weekly gostimo grafičnega oblikovalca in doktorja znanosti grafičnih tehnologij Blaža Rata, soustanovitelja studia IDEJA.si. Z njim razglabljamo o dizajnu za digital, kakovostnem oblikovanju, trendih in še marsičem.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim lahko slišali o:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!