Google AdWords: Kako postaviti kampanjo za prikazno oglaševanje? [POINT OUT Weekly #65]

Oglaševanje preko Google Ads platforme je lahko precej zapleten proces, če se v njem še iščeš in nisi popolnoma prepričan, za kaj pravzaprav gre.

Današnjo oddajo pravzaprav lahko gledate kot nadaljevanje ene izmed prejšnjih epizod, in sicer devetinpetdesete oddaje POINT OUT Weekly, kjer smo razložili razlike med Google AdWords iskalnim, prikaznim in video oglaševanjem.

Kako se torej lotimo oglaševanja na Google platformi?

1. Targetiranje in določitev ciljnih skupin

Pomembno je, da se takoj na začetku določi, kdo so naše ciljne skupine in kdo je tipični predstavnik le-teh. Ciljne skupine oz. persone lahko iščemo na različne načine:

Ko določimo persone oz. ciljne skupine si moramo zastaviti glavne cilje oglaševanja. To je lahko zavedanje blagovne znamke (angl. Brand Awareness), s katerim gradimo na pozicioniranju, konverzije ali drugi zastavljeni cilji.

Sledi kreiranje Google Ads kampanje za Display. Google ponuja različne možnosti targetiranja glede na:

2. Postavitev Display oz. prikazne kampanje

Ko se določi ciljno skupino in targetiranje se lahko lotimo kreiranja oglasov. Poznamo različne vrste oglasov v prikazni kampanji:

3. Analiza in optimizacija kampanj

Ko postavimo prikazno kampanjo sledi optimizacija in nadgrajevanje kampanje. Optimizacija se mora dogajati neprestano. Sicer je odvisno od tega, v kateri fazi se kampanja nahaja – ali je na začetku in tudi Google potrebuje nekaj časa, da jo prične prikazovati primernim uporabnikom, v vsakem primeru pa je to neprekinjen proces.

Spremljanje rezultatov kampanj in optimizacija je pomembna, da dosežemo oz. celo presežemo naše cilje (CTR, CPC, konverzije, …). Od začetka kontroliramo kampanjo na tri dni, če ni uspešna jo optimiziramo. Pozorni moramo biti na zasičenost kampanje in ko dosežemo to točko moramo optimizirat bolj pogosto. To delamo z menjavo slik, barv, besedila …

Ne smemo pozabiti tudi na prilagajanje targetiranja. Najpomembneje pa je spremljanje CTR, torej kolikšen je delež uporabnikov, ki je kliknilo na oglas, izražen v %. Če se naš CTR poveča za o,1%, se naš CPC (angl. cost per click) lahko zniža tudi za 20%. Povprečni CTR je med 0,1 in 0,3 %, torej so deleži izredno nizki, saj gre za oglaševanje preko bannerjev in je možnost klika na oglas dokaj majhna.

Pomembna je tudi optimizacija iz vidika naprav. Tekom oglaševanja ugotavljamo, kako se naša ciljna skupina odziva na različnih napravah (računalnik, tablica, telefon). Priporočamo poudarek na mobilnih napravah, saj se tu povečuje delež odzivnosti na oglase.

Ne spreglejmo še A/B testinga. To pomeni, da oglasu spremenimo samo tekst, sliko ali barvo in tako testiramo 2 različici enakega oglasa. Tiste oglase, ki ne delujejo ugasnemo in se osredotočimo na delujoče. S tem pa tudi spoznavamo našo ciljno skupino.

petinšestdeseti oddaji POINT OUT Weekly ti torej ponujamo pomembne informacije o google adwords oglaševanju in postavljanju kampanje za prikazno oglaševanje.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim slišali o:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!