Kako ustvariti prvo Google Ads kampanjo za iskalno omrežje

Google oglaševanje je trenutno eno najbolj stroškovno učinkovitih oglaševalskih metod. Ne glede na to, ali imaš butično trgovino z otroškimi oblačili, tehnološki start up ali pa si del multinacionalke.

Postavi prvo uspešno Google Ads kampanjo v iskalnem omrežju

Če znaš pravilno postaviti Google Ads kampanjo, se ti lahko obetajo velike stvari. Zato ti bom danes razložil vse, kar potrebuješ, da boš končno postavil učinkovito in profitabilno Google Ads kampanjo, specifično za iskalno omrežje.  

Google je imel med februarjem lani in letos približno 93 % tržni delež med brskalniki na svetu, v Sloveniji pa ta delež sega kar tja do cca. 98 %. Skoraj prepričan sem, da tudi ti uporabljaš Googlov brskalnik.

To pomeni, da z oglaševanjem na Googlu lahko dosežemo skoraj čisto vse uporabnike spleta v Sloveniji.

Si pripravljen, da jih tudi ti dosežeš z Google Ads kampanjo za iskalno omrežje? Na koncu tega zapisa boš vedel, kako.

Kaj vse zajema Google Ads?

Na začetku razčistiva morebitno dilemo. Se sprašuješ, ali je Google Ads nekaj drugega kot Google AdWords? Ni. Google Ads je pravzaprav le novo poimenovanje Google AdWordsa.

Google Ads v osnovi ne vključuje le oglaševanja na Googlu, ampak tudi na YouTubu in v Gmailu. Tokrat se bova sicer osredotočila zgolj na oglase v Googlu, saj postavljava iskalno kampanjo.

Na splošno z Google Ads oglase prikazuješ v iskalnem (angl. Search) in prikaznem omrežju (angl. Display Network). Da malce poenostavim:

Osnovni elementi Google Ads kampanje

Osnovni elementi so praktično enaki kot pri Facebook oglaševanju, kar sem podrobno opisal že v blog zapisu o postavitvi prve Facebook kampanje. So samo malo drugače poimenovani.  

Torej, osnovni elementi Google Ads kampanje so:

Struktura celotne kampanje je takšna:

Struktura Google Ads kampanje oz. oglaševalske akcije
Tako je videti struktura Google Ads oglaševalske akcije.

Če še ne veš, kaj vsak posamezen element zajema, predlagam, da si razlago prebereš kar v že prej omenjenem članku o postavitvi Facebook kampanje. Razlaga je namreč popolnoma enaka.

Najprej urediva vse na stopnji kampanje

Za pričetek postavitve prve kampanje najprej ustvari Google Ads račun in nato odpri Google Ads.

Na levi strani ekrana izberi modro + ikono, potem pa Nova oglaševalska akcija (angl. New Campaign). Prikazati bi se ti moralo tole:

Izbira cilja in vrste Google Ads oglaševalske akcije.
Izbira cilja oglaševalske akcije je prvi in ključen del.

Izberi cilj in vrsto Google Ads kampanje

Na izbiro imaš 6 ciljev:

Z izbiro zadnjega cilja želimo doseči, da potencialni kupci raziščejo, kaj naša blagovna znamka ponuja in zakaj so naši izdelki edinstveni.

Če v Google Ads postaviš miško nad posamezen cilj, lahko prebereš opise vseh ciljev, v spodnjem delu pa piše tudi, za katere oglase je izbrani cilj primeren.

Google Ads omogoča ustvariti oglaševalsko akcijo brez navodil na podlagi cilja (angl. Create a campaign without a goal’s guidance), ki je nekoliko naprednejša izbira. A za prvo kampanjo predlagam, da si izbereš enega izmed primernih ciljev za tvojo situacijo.

Kot si najbrž že opazil v spodnjem delu slike, obstajajo 4 vrste kampanj in sicer Iskanje (angl. Search), Prikazno omrežje (angl. Display), Nakupovanje (angl. Shopping) in Video.

Nakupovanje spada v obe omrežji (iskalno in prikazno), medtem ko video kampanja spada samo v prikazno omrežje. V grobem smo že v eni izmed naših oddaj govorili o razliki med iskalno, prikazno in video Google kampanjo.

Naj te peljem čez primer postavljanja Google Ads kampanje – iskalno omrežje.

Sam bom postavil kampanjo za zvišanje prometa na stran našega POINT OUT bloga. Torej izberem cilj Promet na spletnem mestu. Glede na to, da v tem zapisu postavljava iskalno Google Ads kampanjo, za vrsto oglaševalske akcije seveda izberem Iskanje (angl. Search). Če nekdo v Googlov brskalnik vpiše npr. triki digitalnega marketinga, želim, da se naš oglas prikaže med prvimi zadetki.

Vstaviti moram še Spletno mesto podjetja (angl. Your business’s website), kamor prilepim https://pointout.si/. Tukaj vedno vstaviš tvoj splošen naslov spletne strani ne glede na to, na katero pristajalno stran boš potem vodil z oglasi.

Preden nadaljuješ na naslednji korak še enkrat preveri, da si izpolnil vse, kakor si želel, saj ti Google Ads onemogoča, da se vračaš na prejšnje korake.

Odpre se novo okno s splošnimi nastavitvami kampanje. Najprej našo Google Ads kampanjo poimenujemo z imenom, ki se ga bomo spomnili tudi naslednje leto. V mojem primeru “PO Search Ad, Mar 2019”. Ker želim, da pridobimo promet iz iskanja na Googlovem brskalniku, tu ponovno izberem Iskalno omrežje.

Začetek postavljanja Google iskalne kampanje

Si še z mano? OK. 🙂

Nato sledi drop-down meni Prikaži več nastavitev (angl. Show more settings), ki je precej pomemben, a je zanimivo, da ga Google nekoliko skrije.

Tu lahko nastavimo začetni in končni datum, recimo en teden. Poleg datuma lahko tu nastavimo še eno ZELO pomembno stvar in sicer Možnosti URL-ja oglaševalske akcije (angl. Campaign URL options). Čeprav je ta nastavitev ključna za spremljanje rezultatov, je v tem koraku ne bomo izpolnili. Če bi URL-ju dodali pripono na tej točki (torej na stopnji oglaševalske akcije), bi veljala za celotno kampanjo. Boljša praksa je, da pripono dodamo vsakemu oglasu posebej, kajti tako so rezultati bolj točni in jih lahko spremljamo za vsak oglas, a hkrati še vseeno vidimo skupne rezultate kampanje. Zato bova pripono dodala kasneje, ob ustvarjanju oglasa.

Dodatne nastavitve Google Ads oglaševalske akcije
V dodatnih nastavitvah izpolni časovni okvir, možnost URL-ja pa izpusti.

Zadnje nastavitve dinamičnih oglasov v prvi kampanji ne bova uporabila, saj so nekoliko naprednejše.

Ciljanje in ciljne skupine (angl. Targeting and audiences)

Takoj za tem je na vrsti določitev ciljanja in ciljnih skupin.

Začniva z Lokacijo (angl. Locations). Za moj primer bom izbral Slovenijo, ker želim oglaševati samo v Sloveniji. Za Možnosti lokacije (angl. Location options) bom pustil že izbrano, priporočeno nastavitev.

Pri Jezikih (angl. Languages) izberem slovenščina in angleščina. Zakaj oboje? V Sloveniji ima veliko ljudi brskalnik tudi v angleškem jeziku. Jeziki se tukaj namreč navezujejo na jezik Google brskalnika, ki ga naše potencialne stranke uporabljajo, in ne na uradno govorico.

Lokacija in jezik Google Ads kampanje
Jezik ne pomeni uradne govorice, ampak jezik brskalnika.

Glede Ciljnih skupin (angl. Audiences) je vsaka kampanja drugačna, zato tu predlagam, da sam podrobneje preveriš, kaj bi bilo ustrezno v tvojem primeru. Izbor nastavitev je obsežen, od demografskih podatkov do interesov. Nenazadnje tu v poštev pride tudi remarketing, ki pa za prvo kampanjo še ni relavanten.

Sam v razdelku ciljnih skupin ne bom izbral ničesar, saj bom v enem izmed naslednjih korakov svojo ciljno publiko targetiral po ključnih besedah – v mojem primeru po besedni zvezi triki digitalnega marketinga. Z izbiro katerekoli od zgoraj naštetih možnosti bi svojo ciljno publiko le omejil, kar tokrat ne želim. Če pa je tvoja naloga targetirati bolj nišno, se tukaj malce ustavi in poigraj z možnostmi.

Proračun in ponudbe (angl. Budget and Bidding)

Pri Proračunu (angl. Budget) vneseš povprečni dnevni znesek, ki si ga pripravljen porabiti. Kot je opisano na desni strani okna, je možno, da bo Google Ads kak dan porabil več, kak dan manj. Kako to? Ker ni mogoče predvideti vnaprej, kako klikan bo naš oglas na dnevni ravni. Kakorkoli – na koncu meseca ne boš porabil več od vnešenega zneseka. Zneske pri proračunu in ponudbah lahko kasneje tudi spremeniš.

Za Način prikazovanja oglasov priporočam, da izbereš standardni način, ker bo proračun porabil enakomerno skozi čas. Tako boš bolje optimiziral tudi ceno na klik. Pospešen način uporabimo v redkih primerih, ko je zate res pomemben majhen časovni okvir. A cena na klik je v tem primeru običajno mnogo višja.

Pri Ponudbah (angl. Bidding) se bom v svojem primeru osredotočal na klike, saj pri POINT OUT-u direktnih konverzij nimamo. Tudi to nastavitev pa kasneje lahko spremenimo. Omejitve najvišje ponudbe (CPC) ni nujno vnesti, če pa približno veš, koliko si pripravljen plačati na posamezen klik, lahko tu vneseš želeno vrednost.

Proračun in ponudva znotraj Google Ads kampanje

Moraš pa vedeti, da je tukaj veliko odvisno tudi od konkurence, ki se bori za prva mesta na Googlu po enaki ključni besedi. Vsem nam je jasno, da so prvi zadetki na Googlu najbolj klikani, zato bi se želeli med zadetki prikazati čim višje.

Veliko dejavnikov vpliva, na katerem mestu po vrsti se bo naš oglas prikazal. Google želi (podobno kot Facebook) uporabniku prikazati čim bolj relevantne zadetke, ki so primerni zanj. Kako ve, kateri to so? Razbere jih z vseh informacij, ki jih je že prej zbral o uporabniku glede na njegovo aktivnost na Googlu in na vseh spletnih straneh z Googlovimi oglasi (te strani so Googlovi partnerji).

Predlagam, da to za začetek pustiš prazno. Če opaziš, da se ti na dnevni ravni porablja ves proračun, lahko omejiš CPC na vrednost, ki je nižja od takrat trenutnega CPC-ja.

Na koncu razdelka lahko vidiš še nekaj dodatnih nastavitev. Pri prvi lahko določiš točen čas prikazovanja oglasov, kar po lastnem testiranju glede na majhen slovenski trg in visoko konkurenco niti ni smiselno. Druga dodatna nastavitev ti omogoča, da se odločiš, kako enakomerno boš prikazoval oglase, če jih imaš več. Predlagam, da izbereš prvo možnost – Optimiziranje: dajte prednost najuspešnejšim oglasom.

Razširitve oglasa

Razširitve oglasa po Googlovih podatkih zvišajo razmerje med prikazi in kliki (angl. CTR – Click-thorugh rate) za nekaj odstotkov. Če se je prej oglas prikazal 100x, nanj pa je kliknilo le 10 ljudi, lahko razširitev pripomore, da bo v naslednjih 100 prikazih nanj kliknilo 20 ljudi. Višji kot je CTR odstotek, bolj kvaliteten in relavanten je oglas za iskalca.

Za prvo kampanjo razširitev ne bom dodal, bom pa opisal nekaj najpomembnejših razširitev.

Razširitve oglasov Google Ads kampanje
Izbraš lahko med več različnimi razširitvami oglasa.
Razširitve povezav so dpletnih mest pri postavljanju Google Ads iskalne kampanje
Primer razširitve povezav do spletnih mest.

Za vsako razširitev je na voljo tudi Predogled (angl. Preview), da vidiš kako oglas izgleda, preden ga objaviš.

Pod prvimi tremi razširitvami lahko klikneš na moder +, kjer vidiš še 6 drugih razširitev oglasov. Med njimi je najbrž najpomembnejši:

Izbereš lahko toliko razširitev, kolikor želiš. Potem lahko nadaljujeva. Klikni Shrani in nadaljuj (angl. Save and continue).

Zdaj urediva raven skupine oglasov

Ker postavljava prvo kampanjo, bova kot Vrsto skupine oglasov izbrala Standardno. O dinamičnih kaj več drugič. 🙂

Ime skupine oglasov (angl. Ad group name) poimenujemo podobno kot ime kampanje, tako da bova vedela, kaj vsebuje.

Sedaj sva prišla do vnosa ključnih besed. S pomočjo Načrtovalnika ključnih besed (angl. Keyword planner) – brezplačnega orodja, ki ga ponuja Google Ads, narediš raziskavo ključnih besed in ugotoviš, katere ključne besede so prave za tvoj namen.

Uporabiš lahko tudi katero od drugih plačljivih orodij, ki so načeloma bolj natančna in ti ponudijo boljše ideje za ključne besede, eno takih je na primer SEMrush. Raziskava ključnih besed je lahko dolgotrajen proces, iskalne besede pa se lahko skozi čas tudi spreminjajo.

Najbolj enostaven način za prvo kampanjo je, da svoj izdelek ali storitev vpišeš v desno okno Zamisli za ključne besede (angl. Get keyword ideas) in smiselne ključne besede se bodo generirale same. S klikom na plus izbereš tiste, ki se ti zdijo primerne.

Izbira ključnih besed za postavitev Google Ads kampanje

Vneseš lahko široko ključno besedo (angl. broad), frazno ključno besedo (angl. phrase), nastaviš lahko natančno ujemanje (angl. exact) ali pa tudi negativne besede (angl. negative keywords) oziroma tiste, ki ne opišejo tvojega produkta ali storitve – pred te brez presledka napišemo minus (-).

Kaj natančno pomenijo vse štiri možnosti opisuje spodnja slika. Lahko pa si prebereš še razlago.

Različne vrste ključnih besed

Dodaš lahko tudi Novo skupino oglasov (angl. New ad group), če recimo želiš targetirati z drugačnim oglasom po drugih ključnih besedah. Ko si zadovoljen in pripravljen, lahko klikneš Shrani in nadaljuj.

Ostane samo še ustvarjanje oglasa

To je zadnji korak v postavitvi Google Ads kampanje. Odpre se novo okno, v katerem bova ustvarila oglas. V Končni URL (angl. Final URL) vnesi tisto stran, na katero želiš voditi uporabnika.

V svojem primeru bom uporabil stran POINT OUT bloga. Dodaš lahko:

Za konec sem v Možnostih URL-ja oglasa dodal Pripono končnega URL-ja.

Kako zgraditi pripono končnega URL-ja

Torej, nastavitev URL-ja oglasa nam omogoča vpogled v to, od kod smo potencialno stranko sploh pridobili. Najbolje, da pokažem na primeru.

Pri ustvarjanju Pripone končnega URL-ja (angl. Final URL suffix) je zelo priročno orodje Campaign URL builder. Primer za našo kampanjo:

Urejena pripona končnega URL-ja v Google Ads kampanji

Urejeno pripono URL-ja kampanje boš lahko meril učinkovitost.

Kot je razvidno s slike, ima naš URL kampanje za naslovom spletne strani več elementov.

  1. UTM, s katerim lahko kot že omenjeno sledimo potencialnemu kupcu.
  2. Campaign Source, ki predstavlja vir oz. platformo, od koder je prišla potencialna stranka, na primer Google, Facebook, Instagram, itd.
  3. Campaign Medium je lahko eden od primerov navedenih na sliki (pod okenčkom, kjer sem vpisal cpc). Sam največkrat na Googlu uporabljam ravno cpc, v angleščini je to okrajšava za cost per click oz. slovensko cena na klik, kajti na Googlu plačujemo za vsak klik na oglas in ne prikaz oglasa.
  4. Campaign Name kaže ime naše kampanje, besede imena pa sem ločil s podčrtaji, saj je UTM s podčrtaji lažje berljiv.
  5. Za konec vstavim še Campaign Term in/ali Content, v mojem primeru bom kot Content uporabil blog. Načeloma bi lahko ta korak tudi preskočil, saj bo moja kampanja imela le en oglas in zato ni potrebno, da se razlikuje od ostalih. Campaign Term bi lahko uporabil na primer, če bi imel več oglasnih skupin in bi v Term vstavil najpomembnejšo ključno besedo v oglasni skupini. Sam Campaign Term praktično nikoli ne uporabim, ker z ostalimi štirimi parametri oglase že dovolj razlikujem med seboj, da med spremljanjem oglasov vem, za katerega gre.

Sedaj lahko označeno besedilo s slike kopiram v Pripono končnega URL-ja. S tem omogočim sledenje vsem oglasom v kampanji.

Nato klikneva Končano (angl. Done). Dodaš lahko do 3 oglase, Google to tudi priporoča, da je optimizacija kampanje boljša. Ostane ti samo še >> klik na Shrani in nadaljuj. #konec

Oglas za Google Ads kampanje
Dobro premisli, kako boš zapeljal besedilo oglasa za iskalno kampanjo.

Prišla sva do konca postavljanja prve Google Ads kampanje za iskalno omrežje. Še enkrat preveri vse vnose, nato pa manjka le še klik na Nadaljuj na oglaševalsko akcijo (angl. Continue to campaign). Vse, kar ostane, je spremljanje rezultatov in optimizacija kampanje. To je vedno tisti težji del oglaševanja – testiranje, kaj deluje in kaj ne. Ampak kar pogumno, na napakah se učimo! Za konec bi pokazal še naslednjo sliko:

Na levi strani vidiš glavni meni, kjer najdeš skoraj vse nastavitve kampanje oziroma skupin oglasov in oglasov samih. Tu jih lahko tudi spremeniš. Bodi pozoren na gumb Razširitve zgoraj.

Ko sem začenjal z Google Ads kampanjami, sem sam namreč velikokrat spregledal gumbe v tej vrstici. To je tisti neintuitiven del orodja, o katerem sem govoril na začetku. Če boš veliko klikal po platformi, se ti bo zgodilo tudi, da gumb Skupine oglasov (angl. Ad groups) kdaj izgine. Takrat klikni na Vse oglaševalske akcije (angl. All campaigns) ali ime kampanje na vrhu – tako se bo gumb ponovno prikazal.

Google Ads ponuja še veliko drugih nastavitev, ampak za prvo kampanjo sva pokrila kar velik delež. Upam, da ti je (ali pa ti še bo) blog koristil, v primeru vprašanj pa sem ti vedno na voljo.

Predlagam, da si za začetek prebereš tudi našo primerjavo Facebook in Google oglaševanja, da boš videl, ali izkoriščaš pravo oglaševalsko platformo.