Pristajalne strani: Kaj so in kako do boljših rezultatov? [POINT OUT Weekly #24]

Pristajalna stran (angl. landing page) je vsaka stran, na katero pride uporabnik, ko klikne na neko objavo ali povezavo, ki smo mu ju ponudili. S temi stranmi želimo od uporabnikov točno določeno dejanje, želimo si konverzije.

Ko uporabnik klikne na povezavo, vaše delo še ni opravljeno. Pristajalna stran mora biti dovolj učinkovita, da do te želene konverzije sploh pride. Kako to storiti?

1. EN poziv k dejanju uporabite VEČKRAT

Pristajalna stran NI enako domača stran. Domača stran ima menijsko vrstico, medtem ko je dobre in bolj učinkovite pristajalne strani nimajo. Zakaj? Uporabnika smo na pristajalno stran pripeljali z namenom, da ga tam zadržimo in poskušamo voditi do točno specifične akcije, ki jo naj bi izvedel. Zato jim tam ponudite le en poziv k dejanju (CTA) in tega omenjajte večkrat. Dolžina pristajalne strani ni omejena, lahko je izredno dolga. Vendar naj bo temu primerno več tudi pozivnih gumbov.

2. Vir in pristajalna stran naj bosta skladna

Vir (objava, oglas…), ki vodi na pristajalno stran, mora biti z njo vizualno skladen. Barve, besede, sporočilo, ilustracije, fotografije ali karkoli kar uporabite v viru mora biti uporabljeno tudi na pristajalni strani. Uporabnik tako dobi jasen znak, da je prišel, kamor je želel priti. Če tega ne upoštevate, bo število uporabnikov, ki takoj zapusti stran, veliko večje.

3. Že na prvem vidnem polju pozovite k dejanju

Pozivni gumb naj bo prvo, kar je uporabniku vidno, ko pride na stran. Ne glede na napravo. Izraz, ki se ga za to uporablja je above the fold. Pozorno načrtujte, kje se bo stran “lomila” in kako bo izgledal del, ki je nad to mejo.

4. Vključite dokaze

Pričanja obstoječih uporabnikov v B2C in logotipi partnerjev v B2B sektorju služijo kot dober spodbujevalnik k želenemu dejanju. V očeh uporabnikov to daje kredibilnost in zaupanje.

5. Bodite jedrnati, izpostavite rezultate

Strnite sporočilo, povejte bistvo, bodite direktni. Če že imate neke rezultate, jih izpostavite, pokažite jih spletnim uporabnikom. Prav tako je vsebino priporočljivo podajati v seznamih oziroma po točkah, saj bo tako bolj pregledna, uporabnik pa bo dobil občutek krajšega besedila.

6. Dodajte video vsebino

Video poveča konverzijo na pristajalni strani do 80 odstotkov. Vključite ga lahko kar na začetku ali pa v naslednji fazi, ko uporabnik že začne pregledovati vsebino. Video ima namreč zmožnost, da uporabnike posrka v spremljanje.

7. Forma za konverzijo naj bo vitalna

Vitalna forma za konverzijo pomeni, naj bo ta čim bolj enostavna in hkrati ustrezna za vaše potrebe. Dovolj je le polje za e-mail naslov, priporočljivo je še polje za osebno ime, ki vam kasneje omogoča bolj personalizirano komunikacijo. Včasih je za vaše potrebe in segmentacijo nujna še katera druga informacija, a imetje v mislih, da to lahko od uporabnikov pridobite v naslednjih fazah.

8. Pametno analizirajte

Google Analytics, Crazy Egg, Hot Jar so ena izmed orodij za analiziranje učinkovitosti vaše pristajalne strani. Analiza je izrednega pomena v smislu ugotovitve, kaj uporabniki klikajo, koliko časa ostanejo na strani, kje se ustavljajo in podobno. To ponudi neprecenljive vpoglede. A bodite pozorni na to, da vas analiziranje ne paralizira pri delovanju in da delate zaključke na podlagi dovolj velike mase obiskovalcev.

V štiriindvajseti oddaji POINT OUT Weekly svetujemo, kako vašo pristajalno stran narediti čim bolj učinkovito. Izpostavljamo samo vizualno podobo, pozive k dejanju, ustrezno formo konverzij in analitiko v ozadju.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!