Kaj lahko izgubiš, če pozabiš na digitalni marketing? [POINT OUT Weekly #79]

Je digitalni marketing drag? Pravzaprav te drago stane le to, da ga ne začneš, nanj pozabiš ali pa se z njim ne ukvarjaš.

V primerjavi s tem, koliko pozitivnega lahko tvojemu podjetju prinese, je pravzaprav zelo ugoden. Le lotiti se ga je morda malce težje, ker je potrebno vstopiti na nepoznano področje.

Morda na področje digitalnega marketinga ni vstopila tvoja konkurenca in se ti to ne zdi potrebno. A kot vsi projekti, tudi tisti, ki vključujejo digitalni marketing, zahtevajo dobro mero časa in denarja. Ti stroški so lahko v začetnih fazah višji od rezultatov, a na daljši rok so učinki lahko toliko večji in boljši.

V primeru, da se tvoje podjetje še ni lotilo digitalnega marketinga, ti bomo v tej oddaji odgovorili na vprašanja, ki jih morda imaš pred začetkom in ti podali nekaj razlogov, zakaj je to potrebno za uspeh in rast vašega podjetja.

1. Izguba relevantnosti in konkurenčne prednosti

Svet se premika naprej s svetlobno hitrostjo in sedanjost kot tudi prihodnost je digitalni marketing.

Danes imaš s podjetjem lahko vodilno pozicijo na trgu, v roku 10 let pa na žalost morda ne boš obstajal več, če se ne boš pojavljav tam, kjer je pozornost (potencialnih) potrošnikov.

Spremljaj torej, kje se ta pozornost nahaja in to izkoristi za konkurenčno prednost. Vsakič znova se na trgu pojavljajo nove ciljne skupine, ki so z internetom odraščale.

Poglej si digitalno kampanjo Donata Mg, ki je z njo zelo učinkovito izkoristil ponujeno digitalno priložnost ob večjem svetovnem dogodku.

2. Nerazumevanje uporabnikov in kupcev

V podjetju se pogosto soočamo z odločitvami, naj bodo to poslovne, marketinške ali finančne odločitve. Za razliko od tradicionalnih kanalov nam digitalni marketing omogoča to, da podatke natančno zbiramo in izmerimo. V primeru, da se nam zbiranje ne zdi pomembno, zapostavljamo bazen podatkov, ki bi nam omogočili boljše razumevanje naših kupcev in uporabnikov izdelkov.

Naši kupci so dnevno na spletu, kjer izmenjujejo mnenja in ocene o različnih produktih. V kolikor jim ne sledimo, ne vemo kaj se pravzaprav o naši blagovni znamki govori. Velikokrat se tu pojavi protiargument, da podjetja zaradi pomanjkanja časa ne spremljajo dogajanja na spletu. To je morda res, drži pa tudi, da so v vsakem podjetju zaposleni posamezniki, ki tako v času službe kot v svojem prostem času veliko ur preživljajo na družbenih omrežjih.

Tudi, če ste B2B organizacija, lahko do svojih kupcev pridete tudi na spletu. Kot predstavnik svojega podjetja lahko do posameznika pristopite na primer na LinkedInu.

S strani LinkedIna je bil razvit tudi Social Selling Index (SSI), ki ga lahko poiščeš tukaj.

3. Nevarnost zmanjšanja tržnega deleža in izguba prihodkov

Tudi, če tvoja konkurenca na spletu ni prisotna, moraš biti pozoren na start-upe, ki lahko pretresejo industrijo in močno vplivajo na obstoječe poslovne modele ter marketing. Dober primer tega je organizacija Unilever, ki je kupila Dollar Shave Club. Njihov poslovni model je bil postavljen samo na osnovi spletne prodaje in naročnin. Ker je ta, na prvi pogled majhen start up, prevzemal kupce Unileverja, so podjetje v letu 2016 kupili za kar 1 milijardo dolarjev.

Poleg tega, da tržni delež lahko izgubiš na račun konkurence, se ta lahko tudi zmanjša. Ponudniki na spletu imajo lahko enako prodajo kot ti, vendar trg zaradi spleta raste.

4. Izguba kompetentnosti zaposlenih in težave s pridobivanjem kakovostnega kadra na trgu

V kolikor ne boš vlagal v razvoj digitalnega marketinga, boš s tem zapostavljal tudi razvoj obstoječega kadra oziroma zaposlenih.

Na dolgi rok boš imel težavo s pridobivanjem novih usposobljenih kadrov, saj boš za njih nezanimiv (kakovostni posamezniki ne bodo želeli delati v okolju, ki ni progresivno naravnano). Milenijci in generacija Z namreč tehnologijo povezano z digitalnim marketingom uporabljajo na dnevni ravni.

S tem si tudi zapreš vrata, da so zaposleni bolj izobraženi od konkurence. Vemo, da je podjetje dobro le toliko, kot so dobri njihovi zaposleni.

5. Nevarnost povečanja stroškov podjetja na dolgi rok

Več ljudi, kot vstopa na področje digitalnega marketinga, večji so stroški izvajanja. Digitalni marketing lahko izvajamo z veliko manjšimi stroški kot z izvajanjem tradicionalnih marketinških aktivnosti.

Zato se je v zadnjih 10 letih pojavilo ogromno start-up podjetij in spletnih trgovin, ki so pri svojem poslovanju ob uporabi digitalnih aktivnosti zelo uspešna z majhnimi proračuni.

Z odlašanjem bomo na dolgi rok imeli le večje stroške oz. bomo za naše marketinške aktivnosti potrebovali večje investicije predvsem zaradi izvajanja tradicionalnih marketinških aktivnosti, ki so v večini primerov veliko dražje.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V tej oddaji dobiš odgovore na naslednja vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.