Bor Klemenc Mencin o copywritingu in pisanju besedil za digitalne medije [POINT OUT Weekly #19]

Z razširitvijo digitalnih medijev se je še bolj razvil poklic copywriterja oziroma tekstopisca.

Kaj točno spada pod copywriting oz. tekstopisje? Tipkanje, tipkanje, brainstorming in še enkrat tipkanje. In sicer raznoraznih besedil, sloganov ter scenarijev. Do določene mere tudi ustvarjanje vsebinskega marketinga. Obstajajo seveda razlike med tujino in Slovenijo. Pri nas ni specializacije zgolj na določen kanal komunikacije, vendar se je treba znajti na vsakem kanalu in pri vsaki vrsti besedila.

Če se v podjetju odločate, ali najeti zunanjega tekstopisca, razmislite, kaj bo doprinesel. Podjetja se po navadi odločajo za ta korak, ko predstavljajo nek nov produkt ali storitev, čemur pripišejo večjo pomembnost. Tudi kadar želijo najaviti širšo spremembo v podjetju ali pristopiti do nove ciljne publike.

Če pa se odločate za to karierno pot, je ključno, da ste prilagodljivi. Prilagoditi se morate naročnikom in različnim ciljnim skupinam. Pri delu v agenciji ste namreč zadolženi tudi za 6 različnih naročnikov in s tem 6 različnih ciljnih skupin hkrati. Potrebna je sposobnost dobre raziskave, veliko empatije in zmožnosti vživetja v vlogo nekoga drugega.

Pisanje besedil za digitalne medije ima seveda svoje zakonitosti in prvine. Ena izmed teh je, da morate biti kratki in jedrnati v predstavitvi edinstvene prodajne ponudbe oz. prednosti. Predvsem je treba biti pozoren na začetnih nekaj sekund, saj je pozornost na spletu redka dobrina.

Tekstopisec je del velikih delovnih procesov, ki se dogajajo znotraj agencij. Zato je pomembno, da kot izhodišče za svoje ustvarjanje dobi ustrezen in dobro pripravljen brief oz. osnutek. Tako je jasno zastavljeno, kakšna so pričakovanja, zahteve in usmeritve. Prebran brief in faza razmišljanja o ideji tekstopisca pripelje do nekaj možnosti izvedbe. Po dogovoru s kreativnim direktorjem pride do končne usmeritve in razmisleka glede specifičnih besedil. Celoten del zasnove in oblikovanja pa mora biti zaokrožen z odlično predstavitvijo.

V prihodnosti bodo tekstopisci imeli veliko vlogo pri kreiranju osebnosti botov oziroma web robotov, katerim bodo morali vdahniti dušo. Prihodnost nakazuje tudi na vse manj besed ter več dejanj in izkušenj.

V devetnajsti oddaji POINT OUT Weekly gostimo vsestransko nadarjenega Bora Klemenca Mancina, vrhunskega tekstopisca, katerega vitrino krasijo skoraj vse možne nagrade v Sloveniji na področju njegovega delovanja. 2x si je prislužil naziv kreativca leta, osvojil je Websi, nagrajen je bil tudi na Semplu in SOF-u.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim slišali o:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!