Aljoša Kous o vplivu čustev in behaviorizmu v marketingu [POINT OUT Weekly #21]

Behaviorizem je psihološka veda, ki proučuje človekovo obnašanje, predvsem, kako naši možgani funkcionirajo in implementirajo različne pridobljene informacije. Kako pa je to povezano z marketingom? Na kratko – močno.

Strokovnjaki za behaviorizem v marketingu se ukvarjajo s tem, kako vse vrste informacij, ki jih podjetja in znamke izražajo, predati na način, ki bo vodil do doseganja njihovih ciljev.  Na primer do utrditve znamke in posledično nakupa. To naredijo tako, da podrobno poznajo psihološko vedenje potrošnika.

S tem, ko poznate psihološki profil ljudi in okolje, v katerem delujejo, mu lahko najbolj po meri servirate in komunicirate blagovno znamko.

Znotraj podjetja ali blagovne znamke lahko igrate na čustveno ali prodajno noto. Pri slednji je v prvem planu cena, torej se na potrošnike vpliva s cenovnimi popusti ali na primer karticami zvestobe. Medtem ko če uberemo čustveno pritegnitev, svoje blagovne znamke povežemo s prazniki, z vrednotami, dogodki, skratka s stvarmi, ki bodo na ljudeh pustile pečat in čustveno reakcijo.

In čustvena navezanost ima lahko velik vpliv na potrošnika, da postane (u)porabnik. Ustvarjanje asociacij, konotacij in navezanosti potrjeno sproži tudi specifična glasba, barve in ljudje, ki se v oglasih pojavijo. Ni odveč še enkrat omeniti, da se določena stvar osebi vtisne v podzavest, ko jo vidi oz. se z njo sreča vsaj osemkrat. Po tem času do neke mere že ima vez z znamko oziroma produktom.

Dostikrat se podjetja odločijo za rebranding oz. preznamčenje v upanju, da bodo z novo znamko zgradili boljšo vez s potrošniki. Možnosti, kako potrošniki sprejmejo to prenovo, pa sta dve: Ali si znamka pridobi ali negativno ali pozitivno konotacijo, kar je lahko usodnega pomena za uspeh. Primer tako prve kot druge opišemo v oddaji.

Pomemben preobrat pa je, da so sami potrošniki postali bolj zavedni in pozorni, ko pride do marketinga in oglaševanja, ter so težje osvojljivi. Vzorci vedenja potrošnikov in hkrati tudi oglasi so se v zadnjih desetletjih popolnoma spremenili.

Pričakujemo lahko, da se bo na strani potrošnikov, predvsem kar se tiče oglaševanja na spletu, nezadovoljstvo še večalo, zato bodo oni iniciatorji sprememb. Marketing se bo moral prilagajati njihovem vedenju in z njimi konstantno komunicirati. Prav tako se bo marketing razvijal skupaj z razvojem tehnologije. V tem oziru je potrebno poudariti analitiko in statistiko, v čemer se obeta vse večja natančnost. In ravno na podatkih behaviorizem tudi sloni.

V enaindvajseti oddaji POINT OUT Weekly gostimo strokovnjaka za behaviorizem v marketingu Aljoša Kousa, ki je tudi gostujoči bloger in vloger za portal Mična ter lastnik podjetja AKOUSOLTING. Z njim govorimo o vedenju potrošnikov in vplivu čustev na utrjevanje znamke in nakupa.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V oddaji boste med drugim dobili odgovore na vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

V kolikor imate predlog, vprašanje ali bi zgolj želeli reči “živjo”, nam brez zadržkov pišite. Vaše sporočilo bomo prebrali z največjim veseljem!