Andrej P. Škraba o digitalnem marketingu, grajenju močnih skupnosti in nastopu na globalnem trgu [POINT OUT Weekly #60]

V šestdeseti oddaji POINT OUT Weekly gostimo Andreja P. Škrabo, vodjo marketinga v podjetju NiceHash.

Z izjemno uspešnim lastnim projektom je stopil v morje digitalnega marketinga, ki ga danes pozna kot lasten žep. Z njim se pogovarjamo predvsem o grajenju močnih skupnosti in nastopu na globalnem trgu.

Andrejeva marketinška filozofija

1. Grajenje skupnosti

Andrejev pristop je organski. Klasični marketing v smislu plačanih oglasov je zanj drugotnega pomena. Veliko bolj se je v svoji karieri osredotočal na skupnost in grajenje skupnosti. Vedno ga je zanimalo, kje so uporabniki, kako uporabljajo splet in kako se vedejo.

Kako pa ti dostopaš do ciljne skupine? Pomembno je namreč, da si tam, kjer se nahajajo oni in z njimi gradiš dobre odnose ter jim hkrati servirati, kar želijo. Ne pozabi pa vedno slediti metrikam in raziskovati, kaj deluje, ter spodbujati interakcijo – “teaser kampanje” so za ta namen odlične, saj uporabnike dražijo, jim dajejo namige in razvijajo debato.

Poleg dobrih odnosov neposredno z ciljno skupino, pa so pomembni tudi dobri odnosi z t.i. vplivneži – lahko gre za YouTuberje ali influencerje drugih kanalov. Nasvet: nujno moraš vedeti za vse influencerje v svoji branži.

Influencer marketing je namreč odličen z vidika dostopa do tvoje skupnosti. Podjetja se nasploh premalo pogovarjajo z uporabniki in jih premalo razumejo. Deloma to lahko učinkovito storiš preko vplivnežev.

2. Skrb za uporabnike

Ne biti odmaknjen od že obstoječega uporabnika. Podjetja oziroma posamezniki včasih pozabijo na lastne uporabnike in so preveč osredotočeni na pridobitev novih. A poskrbeti za uporabnika tvojega izdelka oziroma storitve je ključnega pomena.

Razumeti moraš njegov problem in mu ga rešiti, ko je to potrebno. “Odlična in efektivna pomoč uporabnikom je nov marketing!”

Na eni strani namreč izvajaš proaktiven marketing, ki se osredotoča na interakcijo, vključenost, všečke, deljenje ipd. Na drugi strani pa reaktiven marketing, ki se kot rečeno velikokrat zanemari, a se ne bi smel. Gre za temeljito skrb za že obstoječe uporabnike – jim serviraš in si jim vedno na voljo.

Noben ROI (return on investment) ne bo večji kot 1 uro odlične pomoči uporabnikom. Ne preveč komplicirati, osredotoči se na osnovo – na neomajno zadovoljstvo uporabnikov. Tako bodo oni postali brezplačni ambasadorji in največji podporniki tvoje znamke.

3. Vztrajnost in strast

Vztrajnost je izredno pomembna in ključno je, da si na družbenih medijih in splošno na spletu konsistenten in se vedno pojavljaš. 

Poleg tega pa moraš biti v digitalnem marketingu zelo strasten do izdelka oz. storitve, ki jo tvoje podjetje (pro)izvaja. Strastni sodelavci (torej strastni do vašega proizvoda) bodo najboljši delavci in najboljši “fit” v organizacijsko kultiro.

4. Vsebinski marketing in kakovost

Strategiji konstantnega pojavljanja in konsistentnosti pa sledijo že vsi, zato je potrebno biti resnično kreativen in dodajati vsebino. Vsebinski marketing je poleg reaktivnega marketinga tisto, kamor usmeri pozornost. Ne pričakuj pa hitrih rezultatov, počakaj leto in še več, da bo začel učinkovati SEO in se bo nabor člankov zvečal. Iz tu potem prihaja najkvalitetnejši promet.

Digitalni marketing in globalni trg

Če s svojim podjetjem ali znamko posluješ na globalnem trgu, kjer je zasičenost in konkurenca ogromna, si daj natančne odgovore na:

Nasvet za slovenska podjetja na globalnem trgu

Če hočeš nastopati na globalnem trgu, moraš v prvi vrsti najti okolje/kanal, kjer so tvoji uporabniki. Tja se vključi in se poveži z uporabniki. Najdi vse možne profile, ki bi lahko bili tvoji potencialni sledilci in  z njimi vstopi v interakcijo.

Ko identificiraš kanale, pa razmišljaj o medijskih vsebinah, ki pritičejo kanalu. Začni producirati tovrstne vsebine tudi sam. Danes lahk dobro vsebino narediš z zelo malo sredstvi. Bolj pomembno je, da si vzameš čas in narediš nekaj kvalitetnega.

Poleg tega pa naj te ne bo sram izpostaviti se z osebnim imenom. Stoj za znamko. Ljudje verjamejo obrazom, katerim lahko vrednote podjetja oziroma znamke tudi pripišejo.

Ta oddaja je na voljo tudi na:

V tej oddaji se dobiš odgovore na naslednja vprašanja:

Nekaj uporabnih povezav, ki so bile omenjene v videu:

O oddaji

POINT OUT Weekly je spletna video oddaja za marketingaše/tržnike in druge, ki jih zanima digitalni marketing ter iščejo inspiracijo, ideje in nasvete, kako maksimalno izkoristiti potencial svojega podjetja. Vsak teden pokrijemo eno od tematik s področja digitalnega marketinga. S spremljanjem oddaje POINT OUT Weekly se boste naučili najnovejših taktik, priprave najboljših strategij, uporabe orodij za boljše rezultate in prejeli nasvete, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.